Nalewka mandarynkowa
Beza z musem czekoladowym

Devil’s food cake to rewelacyjne ciasto czekoladowe.

W zasadzie powiedzenie, że to ciasto czekoladowe, to za mało, ono jest ekstremalnie czekoladowe – szczególnie jeśli podacie go z grubą warstwą czekoladowego kremu 🙂

Jak mówi sama Nigella Lawson (która jest autorką tego przepisu), to ciasto nie jest diabelskie, ale właśnie niebiańskie 🙂

Ja za to mówię, że ciasto jest diabelnie pyszne, diabelnie uzależniające i diabelnie czekoladowe.

Jak nic „diabelskie” – i będziecie chcieli więcej, więcej, więcej ….

Ps. Zajrzyjcie też po przepis na diabelskie babeczki 🙂

devil's food cake_foodki

ciasto czekoladowe

devil's food cake_6

ciasto czekoladowe

Davil's food cake - ciasto czekoladowe
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 50 g przesianego przez sitko gorzkiego kakao
  • 100 g cukru dark muscovado
  • 250 ml wrzącej wody
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 225 g mąki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
krem czekoladowy:
  • 125 ml wody
  • 30 g cukru dark muscovado
  • 175 g masła
  • 300 g czekolady (użyłam dwie gorzkie i jedną mleczną)
Wykonanie
ciasto:
  1. W sporej miseczce umieść przesiane przez sitko kakao oraz cukier dark muscovado.
  2. Zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
  3. Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie kremowe i puszyste.
  4. W miseczce zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
  5. Do masła dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mąki, zmiksuj.
  6. Dodaj drugie jajko i łyżkę mąki - dokładnie zmiksuj.
  7. Wsyp resztę mąki i dodaj masę kakaową - dokładnie wymieszaj.
  8. Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20-22 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką - nadmiar mąki wysyp).
  9. Przelej ciasto po równo do dwóch foremek.
  10. Piecz w 180 stopniach (170 stopni na termoobiegu) przez około 25-30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasta są gotowe.
  11. Po upieczeniu wystudź ciasto.
krem:
  1. Od razu po wstawieniu ciast do pieczenia w piekarniku zacznij przygotowywać krem.
  2. W garnku umieść wodę, cukier oraz masło, gotuj aż składniki się rozpuszczą i połączą - zdejmij garnek z ognia.
  3. Czekolady w tym czasie posiekaj nożem i dodaj do masy - wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  4. Odstaw czekoladę aby masa zgęstniała - przemieszaj ją co jakiś czas.
  5. Ostudzone ciasto przełóż częścią kremu czekoladowego i udekoruj nim wierzch oraz boki.

Przepis podaję z moimi małymi zmianami.

Nalewka mandarynkowa
Beza z musem czekoladowym

Related Post