Reklama


Deser z czarnej porzeczki

Deser z czarnej porzeczki

 

deser z galaretką

 

Ten deser z czarnej porzeczki to efekt czyszczenia zamrażalnika z zeszłorocznych owoców 🙂

Sam deser to tak na prawdę sernik na zimno z dużą ilością zmiksowanej czarnej porzeczki z galaretką jagodową na wierzchu 😀

Niby tylko tyle, ale to też aż tyle, bo kto nie lubi serników na zimno – no kto?

Ja uwielbiam.

A taki serniczek wzbogacony o owoce, to dla mnie niezła gratka – są lżejsze od tradycyjnych serników i bardziej orzeźwiające – a do tego są bogatsze w witaminy 🙂

Możecie też dodatkowo dodać całe owoce porzeczki pod galaretkę.

Sernik serwowałam w szklaneczkach – także każdy miał swój indywidualny deser.

Jeśli wolicie przygotować go w całości w foremce, wtedy polecam wyłożyć dno foremki biszkoptami i dopiero na nie wylać masę sernikową – będzie łatwiej kroić serniczek i go serwować.

Wypróbujcie również morelowy sernik na zimno, albo dwukolorowy truskawkowy sernik 😀

 

sernik na zimno porzeczkowy

 

sernik porzeczkowy

 

deser z porzeczkami

 

sernik na zimno z porzeczkami

 

deser porzeczkowy

 

Deser z czarnej porzeczki
 
Autor:
Składniki
  • 500 g twarogu
  • około 400 g czarnych porzeczek
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g cukru pudru (lub do smaku)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • woda do żelatyny
  • galaretka owocowa
Wykonanie
  1. Porzeczki zmiksuj razem z sokiem z cytryny.
  2. W misie umieść twaróg, cukier puder oraz zmiksowane porzeczki i zmiksuj do połączenia składników.
  3. Jeśli potrzebujesz, to możesz teraz dosłodzić masę do smaku.
  4. Żelatynę zalej wodą - delikatnie ponad poziom żelatyny.
  5. Gdy napęczniej podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  6. Dodaj do żelatyny łyżeczkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę i wymieszaj.
  7. Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj.
  8. Przełóż masę do szklaneczek lub miseczek i schłódź w lodówce.
  9. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do wystudzenia.
  10. Jeśli robisz deser w szklankach, to możesz jeszcze płynną galaretkę wlać na deser.
  11. Jeśli sernik robisz w formie, to przelej galaretkę dopiero jak będzie tężeć, bo może spłynąć jakąś szparą na dół.
 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: