Ryż zapiekany z jabłkiem
Ciasto z rabarbarem i bezą

W ciepłe, słoneczne wiosenne i letnie dni zwykle nawet ja nie mam ochoty na tradycyjne ciasta pieczone 🙂

Może dodatkowo zniechęca mnie stanie przy gorącym piekarniku 😉

Za to chętnie sięgam wtedy po desery na zimno – szczególnie takie bardzo lekkie i owocowe.

Ostatnio wreszcie zrobiło się bardzo ciepło i ten pierwszy taki fajny dzień po zimie uczciłam przygotowując deser jogurtowy z mango.

Wyszedł przepyszny i na dodatek mało kaloryczny deser – sama zjadłam dwie porcje 🙂

Podaję przepis na mniej więcej 4-5 porcji (zależnie od wielkości użytych szklaneczek – moje miały pojemność około 200 ml).

deser jogurtowy z mango_3

deser jogurtowy z mango_5

deser jogurtowy z mango_4

deser jogurtowy z mango_6

 

Deser jogurtowy z mango
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
masa jogurtowa:
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
  • około pół szklanki cukru pudru (użyłam cukier aromatyzowany wanilią)
  • 2 lekko czubate łyżki żelatyny
  • ⅓ szklanki zimnej wody
mus z mango:
  • 1 duże mango (moje w całości ważyło 475 g)
  • cukier puder do smaku (dałam 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • odrobina zimnej wody
Wykonanie
masa jogurtowa:
  1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw aż napęcznieje.
  2. Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem.
  3. Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce (albo w kąpieli wodnej).
  4. Dodaj do niej ze trzy łyżki jogurtu i wymieszaj.
  5. Taką zmieszaną żelatynę dodaj do reszty jogurtu i dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej masę do szklaneczek i wstaw do lodówki do stężenia.
mus z mango:
  1. Mango obierz i podziel na kawałki.
  2. Zmiksuj je blenderem i jeśli trzeba dodaj trochę cukru pudru.
  3. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  4. Podgrzej trochę żelatynę, dodaj do niej trochę mango i zamieszaj.
  5. Dodaj żelatynę do mango i wymieszaj.
  6. Nałóż mus z mango na wierzch masy jogurtowej.
  7. Całość schłódź w lodówce.

 

Przepis własny.

Ryż zapiekany z jabłkiem
Ciasto z rabarbarem i bezą

Related Post