Klasyczne tiramisu
Francuskie jabłka 🙂

Dziś zapraszam na Devil’s FoodCupcakes – te babeczki są nazywane diabelskimi, ale smakują niebiańsko 🙂

Mają w sobie mnóstwo gorzkiego kakao, więc są ciemne, aromatyczne i mocno czekoladowe – coś dla czokaholików.

Przepis pochodzi od Marthy Steward.

diabelskie1

diabelskie2

diabelskie3

 

Devil's Food Cupcakes - diabelskie babeczki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16 sztuk
Składniki
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 0,4 szklanki gorącej wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (ja użyłam 12%)
Wykonanie
  1. wykonanie:
  2. Kakao wymieszaj z gorącą wodą, aż będzie gładkie. Zmieszaj razem suche składniki poza cukrem. Masło rozpuść i przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wanilię i kakao do masy jajecznej. Wsypuj mąkę na zmianę ze śmietaną i masłem.
  3. Napełnij przygotowne papilotki do ⅔ wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  4. Po przestudzeniu udekoruj babeczki rozpuszczoną czekoladą.

Klasyczne tiramisu
Francuskie jabłka 🙂

Related Post