Devil’s Food Cupcakes – diabelskie babeczki

Zaktualizowany: 2023 16 listopada
babeczki czekoladowe devil's food cupcakes

Przepis na diabelsko czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes

Czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes to szczyt czekoladowej rozkoszy. To intensywne, wilgotne babeczki czekoladowe, które doskonale komponuje się z polewą czekoladową, tworząc niebiańską ucztę dla smakoszy słodkości. Takie babeczki będą idealne na przyjęcia, urodziny czy po prostu jako słodka przekąska na co dzień.

devil's food cupcakes

Babeczki Devil’s Food przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

babeczki devils cupcakes

Devil’s Food Cupcakes – diabelskie babeczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe babeczki wg przepisu Marthy Steward.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16 sztuk
Składniki

składniki na babeczki Devil's Food Cupcakes

  • 50 g gorzkiego kakao (- około 0,5 szklanki)
  • 60 ml gorącej wody
  • 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 2 jajka (- rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 129 ml kwaśnej śmietany ((ja użyłam 12%), może też być gęsty jogurt naturalny)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe babeczki Devil's Food Cupcakes

  • Kakao wymieszaj z gorącą wodą, aż będzie gładkie.
    50 g gorzkiego kakao, 60 ml gorącej wody
  • Zmieszaj razem suche składniki poza cukrem.
    225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Masło rozpuść i przestudź.
    170 g masła
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    2 jajka, 200 g cukru
  • Dodaj wanilię i kakao do masy jajecznej.
  • Wsypuj mąkę na zmianę ze śmietaną i masłem.
    129 ml kwaśnej śmietany
  • Napełnij przygotowane papilotki do 2/3 wysokości.
  • Piecz czekoladowe babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 20 minut – sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  • Po przestudzeniu udekoruj babeczki rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Słowa kluczowe diabelskie babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe babeczki devil's food cupcakes

Czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes – uwagi

Dziś zapraszam na mocno czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes – te babeczki są nazywane diabelskimi, ale smakują niebiańsko :) Mają w sobie mnóstwo gorzkiego kakao, więc są ciemne, aromatyczne i mocno czekoladowe – coś dla czokaholików. Przepis pochodzi od Marthy Steward i gorąco go wam polecam.

Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na czekoladowe babeczki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 9 stycznia