Śniadaniowe smoothie
Domowy kisiel truskawkowy

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 5

 

Dziś mam dla Was dietetyczne ciasto czekoladowe – a dlaczego dietetyczne?

Bo upieczone jest na mące pełnoziarnistej, jako tłuszcz użyłam olej kokosowy, do tego jogurt grecki w cieście i w kremie oraz masa świeżych owoców.

Ciasto jest pyszne, wilgotne, mocno owocowe – idealne na gorące dni 🙂

Sam pomysł na ciasto czekoladowe pochodzi ze strony I am Baker, ja dodałam do niego krem na bazie jogurtu greckiego dosłodzonego miodem (aby jogurt nie spływał dodałam do niego trochę żelatyny).

Jedyne odstępstwo od „dietetyczności” do czekolada – jeśli użyjecie gorzkiej rozpuszczonej czekolady, to ciacho będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

Podaję porcję na tortownicę o wielkości 22 cm.

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 1

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 4

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 6

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 9

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 10

 

Dietetyczne ciasto czekoladowe
 
Autor:
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • pół szklanki (około 140 g) oleju kokosowego
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko (użyłam rozmiar L)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mleka (ja użyłam mleczko kokosowe)
krem:
  • 800 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • odrobina zimnej wody
  • około pół kilograma świeżych owoców - mieszanych
czekolada:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu
Wykonanie
ciasto:
  1. Olej kokosowy podgrzej - tak aby się rozpuścił.
  2. Dodaj do niego cukier, jogurt naturalny, wanilię i jajko - zmiksuj.
  3. Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  4. Dodaj mąkę do mokrych składników na zmianę z mlekiem.
  5. Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość na raz, to wydłuż czas pieczenia do 45-50 minut).
  7. Po upieczeniu ciasto wystudź i zetnij ostrym nożem wypukłe czubki.
krem:
  1. Jogurt grecki zmieszaj z miodem - dodaj go do smaku.
  2. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - trochę ponad poziom żelatyny, poczekaj aż żelatyna napęcznieje i wtedy podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  3. Wymieszaj dokładnie, dodaj 2 łyżki jogurtu i wymieszaj.
  4. Wlej żelatynę do reszty jogurtu i energicznie zmiksuj.
  5. Jeśli krem jest dość rzadki to wstaw do go lodówki, aby lekko stężał.
  6. Na jednym blacie ciasta zapnij obręcz z tortownicy, wyłóż na wierzch trochę ponad połowę kremu jogurtowego, na wierzchu ułóż połowę owoców.
  7. Przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę kremu i resztę owoców.
  8. Ścięte czubki ciasta możesz pokruszyć i posypać nimi wierzch owoców.
  9. Ciasto schowaj do lodówki aby krem stężał.
  10. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z miodem (albo z odrobiną śmietany kremówki) - polej nią ciasto przed podaniem.

 

dietetyczne ciasto czekoladowe z owocami 11

 

Śniadaniowe smoothie
Domowy kisiel truskawkowy

Related Post