Jesienne babeczki
Szarlotka

Chyba wszystkie dzieci i większość dorosłych lubi nutellę i wszelkie czekoladowe kremy na kanapki, a można je wykorzystać nie tylko do kanapek, ale także do wielu wypieków 🙂

Ostatnio w internecie znalazłam przepis na domową nutellę i postanowiłam go wypróbować (przepis pochodzi ze strony food.com i zamieściła go Coffee Mom).

Nutellę robi się bardzo szybko i potrzeba tylko kilka składników. W smaku wychodzi rewelacyjna i nawet nie wiem, czy nie smakuje mi lepiej  niż taka kupna 🙂 Moja co prawda wyszła lekko „crunchy”, bo mój malakser nie zdołał idealnie zmielić orzechów, ale to nawet dodaje „smaczku” temu kremowi 🙂

Zachęcam do wypróbowania – szczególnie, jeśli nutellę jedzą wasze dzieci, a chcecie ograniczyć w ich pożywieniu różne „dodatki” do żywności.

Z podanej porcji wychodzi średni słoiczek dżemowy.

 

Domowa nutella
 
Autor:
Składniki
  • ⅓ szklanki leśnych orzechów w brązowej skórce
  • ¾ szklanki skondensowanego słodzonego mleka
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki miodu (oryginalnie są 3, ale według mnie przy takiej ilości trochę za bardzo czuć miód)
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Orzechy wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz orzechy około 15 minut, aż będą prawie czarne. Gorące orzechy owiń w ręcznik kuchenny i energicznie je pocieraj, aby usunąć skórki. Oczyszczone orzechy zmiel na drobno.
  2. W kąpieli wodnej podgrzej mleko, czekoladę i miód. Dokładnie wymieszaj i dodaj do orzechów. Całość przełóż do słoiczka.
  3. Przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.

Jesienne babeczki
Szarlotka

Related Post