Wyniki Konkursu Jesiennego
Piernikowe placki śniadaniowe

Domowe wafle to jeden ze smaków dzieciństwa – zaraz za szyszkami i blokiem czekoladowym  🙂

Najpierw przygotowywała je moja mama, a potem już ja sama.

Moja mama najczęściej przekładała je domowym dżemem oraz kremem maślanym, ja sama najczęściej robiłam je kremem czekoladowym z mleka w proszku – i tą wersję uwielbiałam najbardziej 🙂

Teraz przy całym naszym zabieganiu i milionie spraw na głowie często nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni i korzystamy z pomocy w postaci gotowych produktów. Ja też lubię oszczędzać swój czas tam gdzie mogę, dlatego do swoich wafli wykorzystałam gotową masę kajmakową oraz krem orzechowo-czekoladowy (w typie nutelli).

Masę czekoladową wzbogaciłam garścią podprażonych orzechów laskowych,  które dodatkowo podkręciły orzechowy smak i nadały chrupkość waflom 🙂

Na koniec wafle polałam warstwą czekolady (czekolady nigdy za wiele) i posypałam posiekanymi orzechami laskowymi.

Efekt końcowy ….. jak z reklamy 🙂

wafle 4 zł

kajmak 5 zł

mina mojego syna po zjedzeniu wafelka – bezcenna 🙂

 

wafle z nutellą i kajmakiem3

wafle z nutellą i kajmakiem2

wafle z nutellą i kajmakiem5

 

Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe
 
Autor:
Składniki
  • 4 duże suche wafle
  • pół puszki kajmaku (użyłam kajmak z Gostynia)
  • 200 g kremu czakoladowo-orzechowego
  • 50 g podprażonych na patelni i posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g czekolady do dekoracji
  • garść posiekanych orzechów laskowych do dekoracji
Wykonanie
  1. Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej), dodaj do niego posiekane orzechy i wymieszaj (krem dzięki pogrzaniu będzie bardziej płynny i będzie go łatwiej rozsmarować na waflu).
  2. Na dużej desce do krojenia połóż jeden wafel, posmaruj go połową kajmaku i przykryj drugim waflem - delikatnie dociśnij.
  3. Na wierzchu nowego wafla wyłóż całą masę czekoladową i równomiernie rozsmaruj.
  4. Przykryj trzecim waflem i dociśnij.
  5. Posmaruj wierzch wafla resztą masy kajmakowej, przykryj ostatnim waflem i dociśnij.
  6. Przykryj wierzch wafli kawałkiem folii spożywczej lub aluminiowej.
  7. Na górze wafli połóż kilka ciężki książek i odłóż całość na kilka godzin do sklejenia się.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. Posmaruj nią wierzch wafli, posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
  10. Pokrój ostrym nożem na małe wafelki.

 

Przepis własny.

Wyniki Konkursu Jesiennego
Piernikowe placki śniadaniowe

Related Post