Dietetyczne ciasto czekoladowe
Tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi

kisiel truskawkowy 2

 

Moje dzieci uwielbiają kisiel (jak pewnie większość dzieciaków) i w końcu zrobiłam im domowy kisiel truskawkowy – na prawdziwych truskawkach, a nie tylko aromatach i barwnikach 🙂

Do takiego kisielu możecie użyć zarówno świeże jak i mrożone owoce (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), możecie też wykorzystać dowolne owoce 🙂

Taki domowy kisiel pełen jest owoców i soku owocowego – w przypadku tego deseru można faktycznie powiedzieć, że jest zdrowy (szczególnie jeśli ograniczycie ilość cukru lub zastąpicie go np. ksylitolem czy miodem).

Podaję przepis na 3 duże porcje.

kisiel truskawkowy 5

 

kisiel truskawkowy 3

 

kisiel truskawkowy 4

 

kisiel truskawkowy 6

 

Domowy kisiel truskawkowy
 
Autor:
Składniki
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • około 50 g cukru lub zamiennika
  • 300 ml wody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
  1. Truskawki włóż do rondelka, dodaj cukier i wodę - całość gotuj, aż owoce lekko zmiękną (ale nie będą się rozpadać).
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody.
  3. Dodaj do gotujących się truskawek i energicznie wymieszaj.
  4. Gotowy kisiel przełóż do pucharków.

 

Dietetyczne ciasto czekoladowe
Tort czekoladowy z orzeszkami ziemnymi

Related Post