Domowy likier kokosowy
Przepis na prosty i pyszny likier kokosowy
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim przepisem na domowy likier kokosowy zrobiony z wiórek kokosowych i wódki! Ten przepyszny likier to idealny sposób na relaks i odpoczynek po ciężkim dniu. Do przygotowania likieru potrzebujecie tylko kilku składników, takich jak świeże wiórki kokosowe, wódkę i mleko skondensowane. Likier ma intensywny smak kokosowy i doskonale komponuje się z lodami, kawą czy deserami. To idealna propozycja na wieczór w gronie przyjaciół lub jako prezent dla kogoś bliskiego. Wierzcie mi, ten likier to absolutna uczta dla podniebienia!
Spis treści
Domowy likier kokosowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe likiery, a do tego lubisz, gdy są proste i szybkie do przygotowania, to ten kokosowy likier z wiórek kokosowych jest właśnie dla Ciebie. Spróbuj koniecznie!
Domowy likier kokosowy przepis
Składniki
składniki na likier kokosowy
- 200 g wiórek kokosowych
- 0,5 litra wódki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ((530 g))
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego ((w obu przypadkach polecam mleko Gostyń))
Instrukcja
Jak zrobić likier kokosowy z wiórek kokosowych
- Wiórki zalej wódką i odstaw na przynajmniej 8 godzin (ja je zostawiam pod przykryciem na noc).200 g wiórek kokosowych, 0,5 litra wódki
- Na misce ułóż gęste sito, wyłóż je gazą lub pieluchą tetrową.
- Przelej wiórki z wódką przez to sito.
- Mocno wyciśnij z wiórek resztki wódki – mi w sumie wyszło 350 ml wódki.
- Wlej do wódki obydwa mleka i wymieszaj.1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- Przelej likier do dużej butelki i schowaj do lodówki.
- Przed użyciem porządnie wstrząśnij, bo stojąc w lodówce likier się trochę rozwarstwia.
- Likier najlepszy jest po około dwóch dniach, gdy składniki się „przegryzą”.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowy likier – uwagi
Dziś wpis tylko dla dorosłych ;)
Wielu z nas robi w domu swoje nalewki, wina i likiery.
Mój mąż jest zapalonym winiarzem amatorem, a ja żeby nie być gorszą, od czasu do czasu robię jakąś nalewkę.
Ostatnio najczęściej robię domowy likier kokosowy, bo co go zrobię, to chwila i go nie ma ;)
Muszę przyznać, że jestem niezmiernie wdzięczna Malbet z forum mniam mniam za ten przepis.
Myślę, że na sukces tego likieru ma wpływ nieziemski smak i baaaaaardzo proste przygotowanie (i do tego bardzo krótkie).
Jak zrobić domowy likier kokosowy – wskazówki
Potrzebujecie wiórki kokosowe, które musicie zalać wódką i odstawić aby porządnie nasiąkły.
Po kilku godzinach (a najlepiej po całej nocy) wiórki odsączacie z tej wódki i porządnie wyciskacie.
Wiórki możecie sobie przełożyć do jakiegoś słoiczka i używać do posypania np. lodów 😁
A z wódki kokosowej robicie likier 😍 Teraz wystarczy już dodać mleko skondensowane i porządnie wymieszać.
Jeśli lubicie kokosowy smak, malibu i likiery kokosowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Ten likier świetnie się nada do nasączania biszkoptu – np. do tortu kokosowego :)
Likier kokosowy przechowujemy w lodówce. Przed użyciem trzeba go wstrząsnąć.
Co zrobić z wiórkami kokosowymi z likieru?
Mam jeszcze małą podpowiedź co do wiórek – nie warto ich wyrzucać. Ja je zasypuję cukrem (bo po tej wódce, to mają dużo promili), a następnie przekładam do dużego słoiczka i wykorzystuję do deserów – np. do posypania lodów (oczywiście tylko dorosłym), naleśników z czekoladą, do ciasta rafaello, albo do tortu kokosowego. Można oczywiście zjeść je same łyżką prosto ze słoika ;)
Ps. Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na likier piernikowy, domowy likier Baileys albo domowy ajerkoniak na ciepło :)
Zajrzyjcie także do moich przepisów na napoje – tam znajdziecie również fajne przepisy na kawę!
A tu moje pierwsze zdjęcia tego domowego likieru kokosowego :)
Polecane przepisy na domowe likiery
Wielbicieli domowych likierów z kilku składników zapraszam gorąco do wypróbowania również innych moich przepisów. Tu tak na szybko polecam między innymi trzy takie szybkie przepisy na domowy likier:
15 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Zrobiłem trochę po swojemu korzystając z doświadczenia i zalałem wiórki 150 ml mleka kokosowego. Po to aby wiórki wpily mleko a nie wódkę. Po kilku godzinach dodałem wódki. Codziennie mieszając czekałem tydzień do odsączenia i tu najlepiej sprawdza się zaparzacz do kawy frenchpress. Po skończonym odciskaniu okazuje się brak tylko 50 ml wódki a reszta mocno kokosowa trafiła do mleka skondensowanego
Fajny pomysł z tym mlekiem
Witam, mam pytanie, czy taki likier długo może stać w lodówce? Jednak jest w nim mleko, nie skwaśnieje? Jeśli tak to jak długo może stać?
Trochę trudno mi powiedzieć, bo mi bardzo szybko poszedł. Potem robiłam jeszcze raz i ten stał dużo dłużej, bo nawet o nim zapomniałam, przypomniałam sobie o nim po kilku miesiącach, pachniał ok, ale już się trochę bałam go pić.
Nie jestem zadowolona z przepisu wiórki kokosowe w alkoholu przez jedną dobę to za krótko nie czuć w likierze kokosu.
Wiórki wypiły całą wódkę, odsączałam i odciskałam je więc przez pieluchę ale płynu wyszło mi jakieś 250 ml… Dodałam mleka i wyszło, że likier ma 10% (a np. malibu 21%). Czy wódki da się odcisnąć więcej? Czy zrobiłam jakiś błąd?
Ostatecznie dolałam drugie 0,5 alkoholu ;)
Może to kwestia wiórek, może jakieś przesuszone były :( W takiej sytuacji, to tylko właśnie dolanie alkoholu może pomóc, albo trzeba zostać przy „słabszym” likierze.
A ile wiórki i likier mogą stać?
Jeśli chodzi Ci o wiórki już po zlaniu alkoholu, to ja swoje trzymałam bardzo długo. Sam likier – pierwsza butelka znikła w okamgnieniu, ale druga już trochę postała – trzymałam ją w lodówce, bo bałam się czy mleko skondensowane dodane do likieru się nie zepsuje.
a co zrobić jesli wiórki wpija cały alkohol?? Mam je jakoś odcedzić??
Ja je przesaczalam przez gaze lub pieluche tetrowa i lekko odciskalam. Potem mozesz dodac do wiorek troche cukru i wykorzystac je jako np. dodatek do lodow (oczywiscie tylko dla doroslych) :)
Przesączyłam, dodałam mleczka i….. it’s heaven :)
A nie mowilam :)
[…] swój sernik zrobiłam z gęstym likierem kokosowym domowej roboty (tutaj jest przepis), ale jeśli wolicie nie używać likieru ze względu na dzieci, to zastąpcie go […]
[…] śmietany dodałam wiórki kokosowe moczone w wódce, biszkopt nasączyłam likierem kokosowym (tutaj jest przepis na domowy likier) i jeszcze na koniec cały tort obłożony był dużymi kawałkami […]