Ciasto czereśniowe z kruszonką
Lody rocky road

Dziś wpis tylko dla dorosłych 😉 Wielu z nas robi w domu swoje nalewki, wina i likiery. Mój mąż jest zapalonym winiarzem amatorem, a ja żeby nie być gorszą, od czasu do czasu robię jakąś nalewkę. Ostatnio najczęściej robię likier kokosowy, bo co go zrobię, to chwila i go nie ma 😉

Muszę przyznać, że jestem niezmiernie wdzięczna Malbet z forum mniam mniam za ten przepis.

Myślę, że na sukces tego likieru ma  wpływ nieziemski smak i baaaaaardzo proste przygotowanie (i do tego bardzo krótkie). Jeśli lubicie kokosowy smak, malibu i likiery kokosowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Ten likier świetnie się nada do nasączania biszkoptu – np. do tortu kokosowego 🙂

 

 

 

Domowy likier kokosowy
 
Autor:
Składniki
  • 150-200g wiórek kokosowych
  • 0,5 litra czystej wódki
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (w obu przypadkach polecam mleko Gostyń)
Wykonanie
  1. Wiórki zalej wódką i odstaw na przynajmniej 8 godzin (ja je zostawiam pod przykryciem na noc).
  2. Następnie przelej je przez gęste sito (możesz go dodatkowo wyłożyć gazą, albo pieluchą tetrową) do większego pojemniczka, odciśnij wiórki. Teraz wlej obie puszki mleka i wymieszaj.
  3. Przelej likier do dużej butelki (ja wykorzystuję największe butelki po martini i są nalane pod korek).
  4. Koniec, delektuj się i postaraj się nie wypić wszystkiego od razu 😉
Notatki
Mam jeszcze małą podpowiedź co do wiórek - nie warto ich wyrzucać. Ja je zasypuję cukrem (bo po tej wódce, to mają dużo promili), a następnie przekładam do dużego słoiczka i wykorzystuję do deserów - np. do posypania lodów (oczywiście tylko dorosłym), naleśników z czekoladą, do ciasta rafaello, albo do tortu kokosowego. Można oczywiście zjeść je same łyżką prosto ze słoika 😉

Ciasto czereśniowe z kruszonką
Lody rocky road

Related Post