Brownie z jagodowym musem
Ciasto czekoladowe z sosem

śniadaniowy twaróg

 

Nie wiem, czy wiecie, że bardzo łatwo i szybko możecie zrobić domowy twaróg 🙂

Nie wymaga to wcale żadnych specjalnych umiejętności, ani nie pochłania dużo czasu – przynajmniej takiego czasu bezpośredniej pracy.

Za to szybko możecie się cieszyć rewelacyjnymi twarogiem – o niebo lepszym niż ze sklepu.

Wystarczy go potem pokroić na plastry i zjeść na śniadanie lub drugie śniadanie ze świeżymi owocami, albo z miodem czy też z konfiturą – mniam.

Możecie taki twaróg wykorzystać również do wypieków i zrobić pyszny sernik – ja z tego zrobiłam mój serniczek oreo na zimno – wyszedł rewelacyjny 😀

Tylko jedna uwaga – jeśli twaróg będzie długo odciekał będzie bardziej zwarty i gęstszy – wtedy jeśli będziecie chcieli użyć go do wypieków, może się okazać, że trzeba będzie dodać do niego trochę śmietany kremówki, aby go rozrzedzić – ja gdy robiłam sernik na zimno musiałam dodać do niego trochę śmietanki, bo mikser miał problemy ze zmiksowaniem masy 😉

Poniżej przepisy wklejam zdjęcia zrobione w trakcie robienia twarogu.

Z 3 litrów mleka (jeśli macie dostęp do mleka „od gospodarza” to super, jak nie to użyjcie tłuste mleko świeże) i litra maślanki wyszło mi 570 g twarogu.

I jeszcze jedno – poza twarogiem otrzymacie dużą ilość serwatki – to ta ciecz, która zostaje po zebraniu twarogu.

Radzę Wam jej nie wylewać, tylko przelać do szklanych butelek i pić ze dwa razy dziennie po połowie szklanki. Serwatka jest mocno niedoceniania, a ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Cytując znawców:

Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych), dzięki czemu są one łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym. W wielu badaniach klinicznych wykazano, iż białka serwatki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Obecna w serwatce β-laktoglobulina hamuje syntezę i adsorpcję z jelit cholesterolu, przyczyniając się do zmniejszenia stężenia triglicerydów oraz LDL we krwi. Innym bardzo istotnym białkiem serwatki jest laktoferyna. Jej działanie związane jest głównie z funkcjonowaniem naturalnej odporności organizmu, wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, a także warunkuje dojrzewanie komórek układu immunologicznego oraz wiąże jony żelaza, wapnia, miedzi, glinu i manganu. Ponadto białka serwatkowe są czynnikiem wpływającym na stymulację syntezy białek mięśni, dlatego też bardzo często wykorzystywane są przez kulturystów.

Tak więc pijcie na zdrowie – ja piję 🙂

 

twaróg z owocami

 

domowy twarożek

 

domowy twaróg

 

domowy twarog 10

 

przepis na chleb

 

domowy kwiatki

 

Domowy twaróg
 
Autor:
Składniki
  • 3 litry świeżego tłustego mleka lub mleka od gospodarza
  • 1 litr maślanki
  • sok z połowy cytryny (lub ocet)
Wykonanie
  1. Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj do temperatury około 70-75 stopni - ale nic się nie stanie jeśli go nawet zagotujesz.
  2. Do gorącego mleka wlej ostrożnie maślankę i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj, wyłącz gaz, garnek przykryj i odstaw na około 5 minut.
  3. Mleko powinno powoli rozwarstwiać się i tworzyć grudki twarogu.
  4. Łyżką cedzakową wyjmuj twaróg i odkładaj na sito wyłożone pieluchą tetrową.
  5. Pozostaw tak do odcieknięcia - im dłużej twaróg będzie odciekał tym będzie gęstszy i twardszy.
  6. Gotowy twaróg przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu.
Notatki
Z podanej ilości otrzymasz około pół kilograma twarogu.

 

domowy twarog 1

 

domowy twarog 2

 

domowy twarog 11

Brownie z jagodowym musem
Ciasto czekoladowe z sosem

Related Post