Domowy twaróg i serwatka

Zaktualizowany: 2023 7 sierpnia
domowy twaróg

Przepis na twaróg robiony w domu

Jeśli lubicie samodzielnie robić w domu różne przetwory, to koniecznie zróbcie dziś ze mną twaróg. Domowy twaróg jest bardzo prosty do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Koniecznie spróbujcie!

domowy twaróg z mleka

Domowy twaróg i serwatka przepis krok po kroku

Zróbcie pyszny twaróg i podajcie go na słodko z miodem i owocami, albo na słono w towarzystwie warzyw.

śniadaniowy twaróg

Domowy twaróg przepis

Wypieki Beaty
Przepis na twaróg domowy z mleka i maślanki.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 6
Składniki

składniki na domowy twaróg

Instrukcja
 

Jak zrobić domowy twaróg

  • Mleko wlej do dużego garnka i podgrzewaj do temperatury około 70-75 stopni – ale nic się nie stanie jeśli go nawet zagotujesz.
    3 litry tłustego mleka
  • Do gorącego mleka wlej ostrożnie maślankę i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj, wyłącz gaz, garnek przykryj i odstaw na około 5 minut.
    1 litr maślanki, sok z połowy cytryny
  • Mleko powinno powoli rozwarstwiać się i tworzyć grudki twarogu.
  • Łyżką cedzakową wyjmuj twaróg i odkładaj na sito wyłożone pieluchą tetrową.
  • Pozostaw tak do odcieknięcia – im dłużej twaróg będzie odciekał tym będzie gęstszy i twardszy.
  • Gotowy twaróg przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu.
Notatki
Z podanej ilości otrzymasz około pół kilograma twarogu.
Prywatne
Słowa kluczowe domowy twarożek, jak zrobić twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
twaróg z owocami

Domowy biały ser – uwagi

Nie wiem, czy wiecie, że bardzo łatwo i szybko możecie zrobić domowy twaróg :)

Nie wymaga to wcale żadnych specjalnych umiejętności, ani nie pochłania dużo czasu – przynajmniej takiego czasu bezpośredniej pracy.

Za to szybko możecie się cieszyć rewelacyjnymi twarogiem – o niebo lepszym niż ze sklepu.

Wystarczy go potem pokroić na plastry i zjeść na śniadanie lub drugie śniadanie ze świeżymi owocami, albo z miodem czy też z konfiturą – mniam.

Możecie taki twaróg wykorzystać również do wypieków i zrobić pyszny sernik – ja z tego zrobiłam mój serniczek oreo na zimno – wyszedł rewelacyjny :D

domowy twarożek

Jak zrobić biały ser – wskazówki

Samo przygotowanie białego sera nie jest trudne. Potem musicie jedynie poczekać, aż masa odcieknie.

Jeśli twaróg będzie długo odciekał będzie bardziej zwarty i gęstszy. Wtedy jeśli będziecie chcieli użyć go do wypieków, może się okazać, że trzeba będzie dodać do niego trochę śmietany kremówki, aby go rozrzedzić. Ja gdy robiłam sernik na zimno musiałam dodać do niego trochę śmietanki, bo mikser miał problemy ze zmiksowaniem masy ;)

Poniżej przepisy wklejam zdjęcia zrobione w trakcie robienia domowego twarogu.

Z 3 litrów mleka (jeśli macie dostęp do mleka „od gospodarza” to super, jak nie to użyjcie tłuste mleko świeże) i litra maślanki wyszło mi 570 g twarogu.

domowy twaróg na śniadanie

Co to jest serwatka i czy ją spożywać?

Poza twarogiem otrzymacie dużą ilość serwatki – to ta ciecz, która zostaje po zebraniu twarogu.

Radzę Wam jej nie wylewać, tylko przelać do szklanych butelek i pić ze dwa razy dziennie po połowie szklanki. Serwatka jest mocno niedoceniania, a ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Cytując znawców:

Białka serwatkowe należą do białek o najwyższej wartości odżywczej (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych), dzięki czemu są one łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym. W wielu badaniach klinicznych wykazano, iż białka serwatki wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Obecna w serwatce β-laktoglobulina hamuje syntezę i adsorpcję z jelit cholesterolu, przyczyniając się do zmniejszenia stężenia triglicerydów oraz LDL we krwi. Innym bardzo istotnym białkiem serwatki jest laktoferyna. Jej działanie związane jest głównie z funkcjonowaniem naturalnej odporności organizmu, wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, a także warunkuje dojrzewanie komórek układu immunologicznego oraz wiąże jony żelaza, wapnia, miedzi, glinu i manganu. Ponadto białka serwatkowe są czynnikiem wpływającym na stymulację syntezy białek mięśni, dlatego też bardzo często wykorzystywane są przez kulturystów.

Tak więc pijcie na zdrowie – ja piję :)

Polecam wam również przepis na serek lebneh robiony z jogurtów greckich.

Przy okazji zobaczcie również moje przepisy idealne na śniadanie :)

przepis na chleb czekoladowy  z twarożkiem
domowy kwiatki
domowy twarog 1
domowy twarog 2
domowy twarog 11

Polecane przepisy z twarogiem

Jeśli macie już pyszny biały ser, to możecie z niego zrobić różne pyszności. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 3 sierpnia