Tort na chrzest Wiktorka
Tarta z karmelizowaną cebulą

Lubicie pączki?

A co powiecie na pączki pieczone?

Mam dla was przepis na amerykańskie doughnuts, czyli nasze polskie „donaty” z makiem i cytryną.

Te donaty cytrynowo-makowe są lekkie i orzeźwiające (dzięki skórce cytrynowej dodanej do ciasta i lukrowi z sokiem z cytryny).

Sama nie mam blaszki do pieczenia donatów (a konsystencja tych nie pozwala na pieczenia ich bez formy), ale „potrzeba matką wynalazków” i sobie poradziłam z tym problemem. Użyłam blaszkę do pieczenia babek 🙂

Może donaty nie wyglądają jak 100% pączki pieczone, ale moim zdaniem niewiele im brakuje 🙂

Podaję małą porcję – tak akurat na 12 donatów.

donaty z makiem_7

donaty z makiem_8

donaty z makiem_3

donaty z makiem_1

donaty z makiem_4

Donaty cytrynowo-makowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
donaty:
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki suchego niemielonego maku
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny (mniej więcej skórka z jednej małej cytryny)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 40 g rozpuszczonego masła
lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.
  2. Jajko utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i rozpuszczone masło.
  3. Dodaj mąkę i mleko - krótko wymieszaj - najlepiej tylko łyżką.
  4. Nałóż ciasto do przygotowanej foremki.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier, posmaruj nim pączki.

Przepis pochodzi z tej strony.

Tort na chrzest Wiktorka
Tarta z karmelizowaną cebulą

Related Post