Donaty cytrynowo-makowe
Przepis na pieczone oponki cytrynowo-makowe
Czy macie ochotę na coś słodkiego i jednocześnie orzeźwiającego? W takim razie koniecznie musicie spróbować moich pieczonych oponek cytrynowych z makiem! Te pieczone donaty cytrynowo-makowe zrobione są z dodatkiem cytrynowej skórki, który nadaje im świeżości i lekkości. Ziarenka niemielonego maku dodane do ciasta dodają im nieco chrupkości i intensywnego smaku. Te oponki są idealnym wyborem na popołudniową herbatę, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do kawy czy deseru po obiedzie. Są one łatwe w przygotowaniu i z pewnością zachwycą Waszych bliskich swoim aromatem i smakiem.
Jeśli szukacie pomysłu na coś nietypowego, to moje pieczone oponki cytrynowe z makiem będą idealne!
Spis treści
Donaty cytrynowo-makowe przepis krok za krokiem
Już dziś upieczcie te pyszne i proste cytrynowe oponki i podajcie je na deser, albo spakujcie do szkoły lub pracy.
Donaty cytrynowo-makowe przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia oponek
Składniki
Składniki na donaty cytrynowe z makiem
- 190 g mąki pszennej (- 1 i 1/4 szklanki )
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki suchego maku (niemielonego )
- 75 g cukru pudru (- pół szklanki)
- 1 łyżka startej skórki z cytryny ((mniej więcej skórka z jednej małej cytryny))
- 1 łyżeczka wanilii
- 60 ml mleka
- 1 jajko (rozmiar L)
- 40 g masła (rozpuszczonego )
składniki na lukier do oponek
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- sok (z połowy cytryny – do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić donaty cytrynowe z makiem
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.190 g mąki pszennej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżki suchego maku
- Jajko utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i rozpuszczone masło.75 g cukru pudru, 1 łyżka startej skórki z cytryny, 1 jajko, 40 g masła
- Dodaj mąkę i mleko – krótko wymieszaj – najlepiej tylko łyżką.60 ml mleka
- Nałóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 10-12 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier, posmaruj nim pączki.150 g cukru pudru, sok
Prywatne
Pieczone oponki cytrynowe z makiem – uwagi
Lubicie pączki?
A co powiecie na pączki pieczone?
Mam dla was przepis na amerykańskie doughnuts, czyli nasze polskie „donaty” z makiem i cytryną.
Te donaty cytrynowo-makowe są lekkie i orzeźwiające (dzięki skórce cytrynowej dodanej do ciasta i lukrowi z sokiem z cytryny).
Sama nie mam blaszki do pieczenia donatów (a konsystencja tych nie pozwala na pieczenia ich bez formy), ale „potrzeba matką wynalazków” i sobie poradziłam z tym problemem. Użyłam blaszkę do pieczenia babek :)
Może donaty nie wyglądają jak 100% pączki pieczone, ale moim zdaniem niewiele im brakuje :)
Podaję małą porcję – tak akurat na 12 donatów.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na oponki.
Polecane przepisy na pieczone oponki
Jeśli lubisz oponki, a do tego wolisz gdy są one pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pieczone donaty. Tutaj podaję trzy przykładowe przepisy:
Przepis pochodzi z tej strony.
Polecane przepisy
Zostaw komentarz