Donaty cytrynowo-makowe

Zaktualizowany: 2023 26 kwietnia
donaty z makiem

Przepis na pieczone oponki cytrynowo-makowe

Czy macie ochotę na coś słodkiego i jednocześnie orzeźwiającego? W takim razie koniecznie musicie spróbować moich pieczonych oponek cytrynowych z makiem! Te pieczone donaty cytrynowo-makowe zrobione są z dodatkiem cytrynowej skórki, który nadaje im świeżości i lekkości. Ziarenka niemielonego maku dodane do ciasta dodają im nieco chrupkości i intensywnego smaku. Te oponki są idealnym wyborem na popołudniową herbatę, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do kawy czy deseru po obiedzie. Są one łatwe w przygotowaniu i z pewnością zachwycą Waszych bliskich swoim aromatem i smakiem.

Jeśli szukacie pomysłu na coś nietypowego, to moje pieczone oponki cytrynowe z makiem będą idealne!

donaty cytrynowo-makowe

Donaty cytrynowo-makowe przepis krok za krokiem

Już dziś upieczcie te pyszne i proste cytrynowe oponki i podajcie je na deser, albo spakujcie do szkoły lub pracy.

donaty z makiem 2

Donaty cytrynowo-makowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste pieczone oponki cytrynowe z niemielonym makiem i słodkim lukrem na wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia oponek
Składniki

Składniki na donaty cytrynowe z makiem

  • 190 g mąki pszennej (- 1 i 1/4 szklanki )
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki suchego maku (niemielonego )
  • 75 g cukru pudru (- pół szklanki)
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny ((mniej więcej skórka z jednej małej cytryny))
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 60 ml mleka
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 40 g masła (rozpuszczonego )

składniki na lukier do oponek

  • 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
  • sok (z połowy cytryny – do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić donaty cytrynowe z makiem

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.
    190 g mąki pszennej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżki suchego maku
  • Jajko utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i rozpuszczone masło.
    75 g cukru pudru, 1 łyżka startej skórki z cytryny, 1 jajko, 40 g masła
  • Dodaj mąkę i mleko – krótko wymieszaj – najlepiej tylko łyżką.
    60 ml mleka
  • Nałóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 10-12 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier, posmaruj nim pączki.
    150 g cukru pudru, sok
Prywatne
Słowa kluczowe oponki cytrynowe, pieczone oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
donaty z makiem

Pieczone oponki cytrynowe z makiem – uwagi

Lubicie pączki?

A co powiecie na pączki pieczone?

Mam dla was przepis na amerykańskie doughnuts, czyli nasze polskie „donaty” z makiem i cytryną.

Te donaty cytrynowo-makowe są lekkie i orzeźwiające (dzięki skórce cytrynowej dodanej do ciasta i lukrowi z sokiem z cytryny).

Sama nie mam blaszki do pieczenia donatów (a konsystencja tych nie pozwala na pieczenia ich bez formy), ale „potrzeba matką wynalazków” i sobie poradziłam z tym problemem. Użyłam blaszkę do pieczenia babek :)

Może donaty nie wyglądają jak 100% pączki pieczone, ale moim zdaniem niewiele im brakuje :)

Podaję małą porcję – tak akurat na 12 donatów.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na oponki.


donaty z makiem_1
donaty z makiem_4

Polecane przepisy na pieczone oponki

Jeśli lubisz oponki, a do tego wolisz gdy są one pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pieczone donaty. Tutaj podaję trzy przykładowe przepisy:

Przepis pochodzi z tej strony.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 27 kwietnia