Drink bombardino
Przepis na bombardino czyli drink rodem z Alp
Drink bombardino to kremowy i rozgrzewający drink, który zachwyca smakiem i aromatem. To połączenie likieru jajecznego, brandy lub rumu oraz bitej śmietany, tworzy pyszny napój idealny na chłodne zimowe wieczory. To receptura, która rozgrzewa zarówno ciało, jak i duszę. Gorąco polecam!
Spis treści
Drink bombardino przepis krok po kroku
Jeśli lubisz rozgrzewające napoje „z prądem” to koniecznie wypróbuj ten niezwykle smakowity przepis!
Drink bombardino przepis
Składniki
składniki na bombardino
- 1 porcja adwokata (np. 1/4 szklanki)
- 1 porcja rumu (np. 1/4 szklanki)
- śmietana kremówka (mocno schłodzona )
- cukier puder (do smaku)
- gorzka czekolada ( lub gorzkie kakao do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bombardino
- Do małego rondelka wlej równe porcje rumu i adwokata, wymieszaj i podgrzej – pamiętaj, aby nie zagotować, bo „uciekną” procenty ;)1 porcja adwokata, 1 porcja rumu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z odrobiną cukru pudru.śmietana kremówka, cukier puder
- Przelej alkohol do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą lub gorzkim kakao.
Notatki
Prywatne
Co to jest bombardino?
Bombardino to włoski likier będący połączeniem likieru jajecznego (adwokata) i rumu. Drink bombardino jest bardzo popularny na stokach narciarskich w Alpach – nie zaskoczę pewnie nikogo, kto obejrzał zdjęcia, że jest on szczególnie lubiany przez panie. Możecie sobie taki drink przygotować w domu – nawet bez posiadania oryginalnego likieru w barku.
Jak zrobić drink bombardino – wskazówki
Wystarczy w równych proporcjach zmieszać adwokat i rum (ja użyłam biały rum, bo wolę go od tradycyjnego). Obydwa alkohole wlewamy do rondelka i podgrzewamy – ale nie za długo. Mają być lekko gorące! Jeśli je zagotujecie, to pozbędziecie się całego alkoholu! Drink przelewamy do szklanki i dekorujemy go czapką z bitej śmietany. Na koniec jeszcze trochę tartej czekolady lub kakao – gotowe.
Słowo ostrzeżenia! Bombardino potrafi nieźle uderzyć do głowy – podgrzany alkohol „bierze” bardziej. Ale też przy okazji rozgrzeje każdego „zmarźluszka” – tylko proszę się potem „grzecznie prowadzić”. Zachęcam Was również do wypróbowania drinku ajerkoniakowego – również na ciepło. W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników, bo to zależy od was – nalejcie równą ilość rumu i ajerkoniaku – zależnie od ilości osób, które będą piły. Np. po szklance jednego i drugiego alkoholu. Jeśli nie chce się wam ubijać śmietany kremówki, to użyjcie gotową bitą śmietanę w spray’u.
Polecane przepisy na rozgrzewające napoje
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i rozgrzewające napoje – zarówno z alkoholem jak i bez. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: