Kruche ciasto z pianką i owocami
Cukiniowe babeczki z malinowym kremem

Okazuje się, że nawet na urlopie trudno utrzymać mnie z dala od piekarnika – szczególnie jeśli jeden stoi bezczynnie w mojej wczasowej kuchni 🙂

W dzień gorszej pogody zarządziłam kupienie mąki i drożdży, i upiekłam nam bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami.

Przygotowania były niezłą zabawą, bo w takiej wczasowej kuchni zwykle są tylko podstawowe narzędzia.

Wałka oczywiście nie można było uświadczyć i zastępowała mi go pełna butelka piwa – musiałam też sobie jakoś poradzić z jedną miską.

Na szczęście bułeczki się udały i szybko znikły. Moja córka jeszcze następnego dnia składała zamówienie na bułeczki drożdżowe, ale tym razem nie dałam się namówić 🙂

Swoją drogą, to nie pierwszy taki przypadek, gdy podczas urlopu coś wyczyniam – raz w Chorwacji robiłam dżem z fig 🙂 tak dużo ich nazbieraliśmy z dziko rosnących drzew, że w obawie, że się mogą zepsuć zrobiliśmy z nich dżem – jeszcze z jeden stoi u mnie w domu 🙂

Na razie zapraszam na bułeczki – z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek.

IMG_405101

IMG_405401

IMG_406001

Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
nadzienie:
  • dwie dojrzałe brzoskwinie
  • 2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego
ciasto:
  • 100 ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 35g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250g mąki
Wykonanie
nadzienie:
  1. Brzoskwinie przekrój na ćwiartki i usuń pestki, pokrój w plasterki.
  2. Włóż owoce do garnka dodaj dżem i zacznij podgrzewać, aż brzoskwinie zmiękną i się lekko rozpadną.
  3. Odstaw owoce do wystudzenia.
ciasto:
  1. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  2. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
  3. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
  4. Wyłóż nadzienie na ciasto - pozostaw margines bez owoców (ja nie zużyłam całego nadzienia i wykorzystałam go potem do kanapek :)).
  5. Zwiń lekko drożdżówkę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój na 8 kawałków (nadzienie może lekko wypływać).
  6. Połóż bułeczki na wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem blaszce zachowując między nimi odstępy.
  7. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  8. Piecz bułeczki w 170 stopniach przez około 20 minut.
  9. Gotowe bułeczki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

Kruche ciasto z pianką i owocami
Cukiniowe babeczki z malinowym kremem

Related Post