Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową

Te drożdżówki są pyszne i trudno się im oprzeć. Maliny (mogą być mrożone), do tego biały ser wymieszany z białą czekoladą i masa kruszonki 🙂 Mniam 🙂

Przepis na ciasto jest mój tradycyjny – ulubiony. Pomysł na zmieszanie twarogu z białą czekoladą zaczerpnęłam z Moich Wypieków, gdzie można znaleźć wiele takich perełek 🙂

Z podanej porcji wyjdzie około 8 bułeczek.

 

 

 

 

Drożdżowe bułeczki z malinami i twarogiem
 
Autor:
Ilość: 8 sztuk
Składniki
składniki ciasta:
  • 100ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 35g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250g mąki
  • około 300-400 g malin
  • 250 g kremowego serka (ja użyłam sernikowego)
  • 60 g rozpuszczonej białej czekolady
składniki kruszonki (podaję dużą porcję):
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ewentualnie cukier waniliowy
Wykonanie
  1. wykonanie:
  2. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  3. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko i rozpuszczone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  4. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. W tym czasie rozpuść białą czekoladę, lekko ostudź i dodaj do serka, wymieszaj dokładnie albo zmiksuj.
  6. Maliny umyj albo rozmróź jeśli używasz mrożone.
  7. Po godzinie ciasto znowu zagnieć i podziel na 8 równych części (ja dzielę najpierw na dwie części, każdą formuję w kulę i następnie dzielę na 4 ćwiartki). Każdą część uformuj w małą kulkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mocno spłaszcz.
  8. Bułeczki przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy się napuszą w środku każdej bułeczki zrób zagłębienie dnem szklanki (dociskając prawie do samego końca). W zagłębienie nałóż czubatą łyżeczkę serka, a na wierzchu ułóż po kilka malin (jeśli używasz mrożonych, to możesz je po wierzchu lekko posypać cukrem). Na koniec posyp bułki kruszonką.
wykonanie kurszonki:
  1. Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki). Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki – wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru – wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczową

Related Post