Tort Pavlowej
Ciasteczka z czekoladą

Tak, tak, tak – właśnie z ziemniaków 🙂 Często robiliśmy je w moim rodzinnym domu, bo moja mama zawsze gotowała tyle ziemniaków, że by wystarczyło dla pułku wojska 😉 a co nie zjedliśmy na obiad, to następnego dnia przerabialismy na te drożdżowe oponki. To w zasadzie są takie „pączki z dziurką”. Można je polać czekoladą (jak ja to zrobiłam), albo po prostu posypać cukrem pudrem.

Najlepsze są takie świeże i jeszcze ciepłe, ale spokonie można je podgrzać chwilę w mikrofalówce i są znowu pulchne i mięciutkie 🙂

Proponuję przy następnym obiedzie ugotować więcej ziemniaków i wypróbować ten przepis, a na pewno nikt wam nie uwierzy, że w środku są ziemniaki 🙂

Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak pączki, czy faworki), ale można je też upiec w piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut), ale nie ukrywam, że takie smażone są o niebo lepsze 🙂

  

 

 

Drożdżowe oponki z ziemniaków
 
Autor:
Składniki
  • 350g ugotowanych ziemniaków
  • 50g świeżych drożdży
  • pół kilograma mąki
  • 2 jajka
  • 50g masła lub margaryny
  • ¼ szkl cukru
  • 1 łyżka octu
Wykonanie
  1. Ziemniaki i drożdże zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj pozostałe składniki oraz 2 łyżki wody. Wyrób ciasto (nie musisz odstawiać go do wyrośnięcia). Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj szklanką krążki. Aby zrobić środki możesz wyciąć je kieliszkiem, albo zrobić tak jak ja - wbijam palec w środek krążka i zaczynam nim energicznie kręcić robiąc w ten sposób dziurkę - szybciej i mniej zabawy z resztkami ciasta :).
  2. Wykrojone krążki usmaż na rumiano na gorącym tłuszczu - możesz wykałaczką sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe. Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Składniki na około 30 sztuk.

Tort Pavlowej
Ciasteczka z czekoladą

Related Post