Szczęśliwego Nowego Roku 2015 🙂
Gofry na wodzie

 

Niby prosta bułeczka drożdżowa z twarogiem, ale tutaj najważniejsza jest forma 🙂

Takie drożdżowe serduszko możecie podać ukochanej osobie z kubkiem gorącej herbaty lub kakao i na pewno sprawicie jej tym olbrzymią radość 🙂

Taki gest ucieszy każdego, a w przygotowanie bułeczek nie musicie wkładać wiele pracy.

Ciasto drożdżowe przygotowałam według podawanego już wcześniej przepisu Karola Okrasy – pojawił się przy makowcu.

Teraz tylko trochę zmieniłam sposób wykonania, na mój własny 🙂

Twaróg najlepiej użyć półtłusty niemielony, aby masa nie była zbyt rzadka i nie uciekała bokami.

Do twarogu dodałam jeszcze żurawiny (ostatnio mam na nie dużego „smaka”), ale możecie równie dobrze użyć rodzynki.

Z tej porcji otrzymacie 10 serduszek – wystarczy dla każdego członka rodziny 🙂

 

drożdżowe serduszka5

drożdżowe serduszka3

drożdżowe serduszka4

 

Drożdżowe serduszka z twarogiem
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 350 g mąki
  • 80 g rozpuszczonego masła
nadzienie:
  • 300 g twarogu półtłustego niemielonego (ewentualnie trochę mniej)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 2 garście żurawin lub rodzynek
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką odsypaną z cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. W misie miksera utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  3. Wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz zaczyn drożdżowy.
  4. Wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem z końcówką hakiem lub świderkami).
  5. Na koniec zagnieć jeszcze ciasto chwilę ręcznie.
  6. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto podwoi objętość.
  7. W tym czasie przygotuj nadzienie: twaróg zmiel, albo porządnie rozgnieć widelcem.
  8. Dodaj do twarogu żółtka, jajko i cukier - wymieszaj do połączenia składników.
  9. Dodaj rodzynki lub żurawiny i zamieszaj.
  10. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  11. Utocz z niego wałek o długości około 30 cm i pokrój go na 10 plastrów.
  12. Każdy rozwałkuj na placek o grubości około 5 cm, nałóż na wierzch masę twarogową (omijając krawędzie).
  13. Zwiń placek w rulon (jak naleśnik), złóż na pół i zlep razem obydwie końcówki.
  14. Przetnij złożony placek wzdłóż na pół mniej więcej od 2-3 cm powyżej zlepionych końców i rozłóż ciasto na boki tworząc serduszko.
  15. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  16. Piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut (aż będą rumiane).
  17. Po upieczeniu ostudź.
  18. Możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny gorącej wody lub mleka.

 

Tutaj możecie zobaczyć jak przekroić bułeczki 🙂

Szczęśliwego Nowego Roku 2015 🙂
Gofry na wodzie

Related Post