Tort z koszulką reprezentacji Polski
Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym

To ciasto powstało z przypadku i konieczności jednocześnie 🙂

Wybieraliśmy się z mężem na nagranie programu „I kto to mówi?”, a dzieci miały zostać pod opieką znajomych.

W piątek późnym wieczorem, stwierdziłam, że nie mogę ich zostawić „na służbie” bez czegoś dobrego w nagrodę 🙂

Pogrzebałam w lodówce i odkryłam zapomniane gruszki. Nie myśląc długo zabrałam się za przygotowanie drożdżówki z gruszkami, a że ostatnio mocno ciągnie mnie w stronę migdałów – to postanowiłam, że ciasto będzie migdałowe.

Zaczęłam od gruszek, które udusiłam w amaretto (nie muszę mówić, jak bosko pachniało w mojej kuchni). Do ciasta drożdżowego dodałam trochę mielonych migdałów – podobnie jak do kruszonki, a na koniec całość posypałam lekko pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Mówię Wam – niebo w gębie 🙂

Przepis podaję na małą tortownicę (około 22 cm), bo czasami małe jest lepsze, ale jeśli taka porcja jest dla Was za mała, to proponuję ją podwoić 🙂

Oto drożdżówka z migdałowymi gruszkami 🙂

drożdżówka z migdałowymi gruszkami2

drożdżówka z migdałowymi gruszkami1

drożdżówka z migdałowymi gruszkami3

drożdżówka z migdałowymi gruszkami4

Drożdżówka z migdałowymi gruszkami
 
Autor:
Składniki
owoce:
  • 3 spore dojrzałe gruszki
  • około ⅓ szklanki amaretto
  • ⅓ szklanki cukru (do smaku)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • odrobina zimnej wody do rozpuszczenia mąki
ciasto:
  • 100 ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 35g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 220g mąki
  • 2 czubate łyżki zmielonych migdałów (opcjonalnie)
kruszonka:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru
dodatkowo:
  • garść płatków migdałowych
Wykonanie
gruszki:
  1. Owoce obierz i pokrój w kostkę.
  2. Przełóż je do garnuszka zalej likierem, dodaj cukier (jeśli nie masz likieru, to możesz użyć wodę z dodatkiem odrobiny aromatu migdałowego).
  3. Podgrzewaj, aż gruszki zmiękną i większość sosu wyparuje.
  4. Aby zagęścić owoce, dodaj do nich rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną.
  5. Odstaw gruszki do wystudzenia.
ciasto:
  1. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  2. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  3. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
  4. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć.
  5. Przełóż je do wysmarowanej olejem blaszki.
  6. Na wierzchu połóż owoce.
kruszonka:
  1. Wszystkie składniki razem zagnieć, tworząc dość sypką masę - w razie konieczności dodaj więcej masła lub mąki.
  2. Kruszoną posyp wierzch ciasta. Na koniec dodaj płatki migdałowe.
  3. Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 180 stopni i piecz drożdżówkę przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).

 

Przepis własny 🙂

Tort z koszulką reprezentacji Polski
Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym

Related Post