Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami
Sernik chałwowy z czekoladą

 

Polska nazwa tego chleba jest wielce frapująca – a w zasadzie zastanawiające jest, czy ten ktoś, kto pierwszy raz tłumaczył nazwę kiedykolwiek widział tygrysa 😉

Muszę przyznać, że „chleb tygrysi” dołączył u mnie do kanonu najgorzej przetłumaczonych nazw/tytułów i może śmiało konkurować z „Reality Bites” („Orbitowanie bez cukru”), „Dirty Dancing” („Wirujący seks”), czy też nieśmiertelną serią „Die Hard” („Szklana pułapka”) 😉

No dobra, dobra – przestaję się już czepiać nazwy – zwał, jak zwał – chleb jest bardzo smaczny, a prezentuje się rewelacyjnie.

Swoją „zwierzęcą” skórkę zawdzięcza ryżowej masie, którą smaruje się wierzch chleba – tak naprawdę, to sam chleb może być dowolny i z dowolnego przepisu, bo to ta masa, czyni go „tygrysim” 🙂

Większość przepisów na sam chleb jest z wykorzystaniem samych drożdży, ale to mnie do końca nie przekonywało i chleb upiekłam na zaczynie i drożdżach.

Zaczynu poszło niewiele, więc chleb zachował swój „bułkowy” charakter.

Jeśli po pieczeniu chleba ryżowego  zostało Wam trochę mąki, to sobie przygotujcie taki chlebek, bo skórka jest „grzechu warta” 🙂

 

chleb tygrysi2

chleb tygrysi4

chleb tygrysi3

 

Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi
 
Autor:
Składniki
zaczyn:
  • 50 g zakwasu (lub 5 g drożdży)
  • 100 g mąki
  • 100 g wody
chleb:
  • 15 g drożdży
  • 250 g zaczynu (całość)
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g wody
  • 125 g mleka
  • 2 łyżki oleju + olej do polania ciasta podczas wyrastania
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 2 łyżeczki soli
skorupka:
  • 5 g drożdży
  • 125 ml wody
  • 60 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
Wykonanie
  1. Dzień wcześniej należy przygotować zaczyn. Można wykonać go z zakwasu - jeżeli posiadamy - albo wykorzystać drożdże. Ja jeżeli mogę używam zakwasu stąd też on w przepisie. Wszystko należy wymieszać razem i zostawić na noc pod przykryciem (jeśli używanie drożdże, to też zaczyn musi postać przez noc).
  2. Drożdże do chleba rozpuść z cukrem w ciepłym mleku.
  3. Połącz je razem z mąką, solą, zaczynem i wodą, i dobrze wyrób (ja standardowo korzystam z robota kuchennego z hakiem).
  4. Ciasto posmaruj z wierzchu olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Po godzinie, gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć i znowu odstaw na godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką, rozpłaszcz i wielokrotnie złóż formując bochenek tak, aby ciasto było "napięte".
  7. Chleb przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  8. W tym czasie przygotuj naszą masę na skorupkę - w tym celu połącz razem wszystkie składniki i odstaw do wyrośnięcia.
  9. Kiedy chleb podwoi swoją objętość, to posmaruj go obficie z wierzchu przygotowaną masą ryżową (masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany).
  10. Włącz piekarnik na 200 stopni.
  11. Kiedy piekarnik się nagrzeje włóż do niego chleb i piecz przez 50 minut.
  12. Bochenek jest gotowy, gdy uderzając w jego spód usłyszysz głuchy dźwięk.

Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami
Sernik chałwowy z czekoladą

Related Post