Lody twarożkowo-truskawkowe
Tarteletki czekoladowe

Dziś babeczki idealne na najbliższe dni – czyli babeczki kibica – obowiązkowo biało-czerwone (zarówno w środku, jak i na zewnątrz).

Do babeczek używamy tylko białek z jajek, więc są idealne, gdy pozostały nam po innych wypiekach białka (albo po robieniu lodów – jak u mnie :)).

Aby uzyskać efekt dwukolorowej babeczki w pionowe pasy potrzebujemy dwóch woreczków do wyciskania ciasta (jeśli nie posiadacie, albo nie chce się wam tak robić, to można zrobić pasy poziome poprzez nałożenie warstw ciasta łyżką). Woreczki sklejamy razem taśmą klejącą, aby się nam nie „rozjeżdżały” w trakcie napełniania papilotek (później na zdjęciu będzie to dokładnie widać, ale ja za pierwszym razem skleiłam trochę za wysoko i potem przeklejałam taśmę bardziej na dół woreczków). Papilotki napełniamy ruchem do siebie i z powrotem, do mniej więcej 2/3 wysokości. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy na biało-czerwono i serwujemy w piątkowy wieczór podczas meczu Polska – Grecja 😉

 

 

 

 

Dwukolorowe babeczki kibica 🙂
 
Autor:
Składniki
składniki na około 16 sztuk:
  • 400g mąki
  • 225g cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 200ml mleka
  • 150g miękkiego masła (ja je lekko rozpuściłam w mikrofalówce)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • czerwony barwnik
składniki kremu:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki serka mascarpone (opcjonalnie)
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj razem wszystkie sypkie składniki. Białka zmiksuj z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do mąki dodaj masło i połącz razem. Gdy zaczną się łączyć, wolno wlej mieszaninę mleka i białek i miksuj do zupełnego połączenia. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj czerwony barwnik. Przełóż ciasta do oddzielnych rękawów cukierniczych (grubych woreczków), końce zwiń i zabezpiecz przez rozwiązaniem, połóż woreczki obok siebie i sklej na dole taśmą klejącą. Obetnij końcówki i napełnij papilotki ciastem.
  2. Babeczki piecz około 20 minut na następnie ostudź.
wykonanie kremu:
  1. Ubij kremówkę na sztywno, w trakcie dodaj cukier puder. Na koniec dodaj serek i zmiksuj do całkowitego połączenia - polecam dodatek serka, bo krem będzie bardziej sztywny i mniej podatny na rozpuszczanie.
  2. Podziel krem na dwie części i do jednej z nich dodaj czerwony barwnik. Udekoruj babeczki według uznania.
  3. Czerwony barwnik można kupić w wielu miejscach - najprościej na allegro. Polecam barwniki w żelu lub w proszku - barwią o wiele lepiej niż te w płynie i dodatkowo nie zmieniają konstystencji kremu, czy ciasta.

Inspiracja do tych babeczek pochodzi ze strony Bakerella 

Lody twarożkowo-truskawkowe
Tarteletki czekoladowe

Related Post