Czekoladowa tarta z solonym karmelem
Rogale Św. Marcina

 

Bardzo lubię musli (szczególnie domowej roboty) i moje standardowe śniadanie w dni robocze, to miska domowego musli z bananem, jabłkiem i mlekiem – do podziału z córcią, bo zawsze się „podłącza” 🙂

Po moim wcześniejszym przepisie na granolę dyniową postanowiłam przygotować sobie domowe batoniki musli z dynią i orzechami.

Takie batoniki to bardzo zdrowe drugie śniadanie – zarówno do pracy jak i do szkoły dla dzieci 🙂

A na pewno nie muszę przekonywać, że takie zrobione w domu są o niebo lepsze, bo swoich nie nafaszerujemy stertą cukru i niezdrowego tłuszczu.

W zamian mamy tu naturalny miód, masło orzechowe, mnóstwo orzechów włoskich (które są naturalnym źródłem tłuszczu), orzechów laskowych, rodzynek (naturalnie słodkich) i oczywiście płatków owsianych (tylko nie używajcie błyskawicznych płatków).

Taki batonik to prawdziwa bomba dla organizmu – znajdziecie tu mnóstwo magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, witaminy E, A, C, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i wiele więcej niezbędnych dla zdrowia składników 🙂

Jeśli „opis na opakowaniu” nie zachęcił Was dostatecznie, to dodam, że batoniki są przepyszne, a łasuchy mogą je dodatkowo zanurzyć w czekoladzie – najlepiej gorzkiej 🙂

Koniecznie zróbcie te batoniki i weźcie ze sobą do pracy i spakujcie dzieciom do szkolnego plecaka.

 

dyniowe batoniki musli1

dyniowe batoniki musli3

dyniowe batoniki musli2

dyniowe batoniki musli4

 

Dyniowe batoniki musli na zdrowe drugie śniadanie 🙂
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych - nie błyskawicznych
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • ¼ szklanki płynnego miodu (około 100 g)
  • ¼ szklanki masła orzechowego (około 70 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka pure z dyni (około 200 g)
  • pół szklanki rodzynek
Wykonanie
  1. Płatki owsiane oraz orzechy wysyp na dużą blachę z piekarnika i lekko podpiecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (ewentualnie możesz pominąć ten krok, ale podpieczenie wydobędzie lepszy smak z orzechów i płatków).
  2. W rondelku pogrzej miód, masło orzechowe i cynamon, wymieszaj do rozpuszczenia składników.
  3. Dodaj do rondelka pure z dyni i wymieszaj.
  4. Do dużej miski wsyp płatki owsiane i orzechy, dodaj rodzynki i dodaj mokre składniki.
  5. Wymieszaj dokładnie, tak aby płatki było dobrze obklejone masą z dynią.
  6. Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno - użyłam foremkę z odpinanym rantem).
  7. Wyłóż masę do foremki i równo rozprowadź po całości, ugnieć.
  8. Foremkę wstaw do schłodzenia do lodówki - na około 1 godzinę - możesz też wstawić ją na około 30 minut do zamrażarki.
  9. Schłodzoną masę wyjmij ostrożnie z foremki razem z papierem do pieczenia.
  10. Potnij ostrym nożem na batoniki.
  11. Jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
  12. Batoniki przechowuj w lodówce.

 

Przepis własny.

Batoniki biorą udział w konkursie o książki Dorotki z blogu Moje Wypieki 🙂 (http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki)

 

Moje wypieki i desery na każdą okazję

W orzechowym raju 3

Czekoladowa tarta z solonym karmelem
Rogale Św. Marcina

Related Post