Sernik gotowany
Ciasto drwala

dyniowe churos_2

Ja to jednak jestem jakaś „inna” 😉

Jeszcze nie było na blogu przepisu na tradycyjne churros – ba – nawet jeszcze takich nie zrobiłam, za to zabrałam się za kombinacje i wariacje 🙂

No tak – normalnie jest nudno 😉

Stąd dziś zapraszam na dyniowe churros – z korzennymi przyprawami i dyniowym puree (tak, tak – wykorzystuję powoli swoje zawekowane puree).

Dla niewtajemniczonych – churros to przekąska popularna w Hiszpanii i Meksyku (chociaż nie tylko) i jest to ciasto ptysiowe smażone na głębokim tłuszczu – tyle że za pomocą tylki z otworem gwiazdki wyciska się na gorący tłuszcz długie i (jeśli się tylko da) proste kawałki ciasta, które po usmażeniu obtacza się w cukrze.

Podaje się je z różnymi słodkimi sosami – najczęściej jest to sos czekoladowy (może być w różnych odmianach), ale może to też być sos toffi. Ja do swoich churrosów podałam dodatkowo posiekane orzechy – w końcu świetnie pasują do dyni 😀

Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania (chociaż wyciskane porcje ciasta są nieco „niesforne”), a świetnie sprawdzi się na różnych imprezach, a także będzie idealny na Tłusty Czwartek 😀

dyniowe churos_3

dyniowe churos_4

dyniowe churos_6

dyniowe churos_8

dyniowe churos_9

Dyniowe churros
 
Autor:
Składniki
churros:
  • ¾ szklanki wody
  • ¼ szklanki puree z dyni (około 50-60 g)
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżki brązowego cukru (można pominąć)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka przesianej mąką
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 średnie jajka (M)
dodatkowo:
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina goździków, imbiru i gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
sos czekoladowy
  • szklanka śmietany kremówki
  • 60 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 łyżka masła
Wykonanie
churros:
  1. Zagotuj w garnku wodę, masło, puree z dyni, cukier, sól i ekstrakt z wanilii.
  2. Dodaj mąkę i energicznie zamieszaj - mieszaj aż ciasto zrobi się gęste i jakby szkliste (lśniące).
  3. Zestaw garnek z kuchenki i ostudź.
  4. Do wystudzonego ciasta dodawaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.
  5. Przełóż ciasto do woreczka z dużą tylką z otworem gwiazdką (użyłam tylkę Wiltona M1).
  6. W dużym rondlu pogrzej olej - uważaj aby nie był zbyt gorący, bo churrosy będą się palić.
  7. Za pomocą tylki wyciskaj na gorący tłuszcz długie kawałki ciasta, smaż na rumiano z obydwu stron.
  8. Gotowe churrosy wyciągaj na papierowy ręcznik, a następnie obtaczaj w cukrze z przyprawami.
  9. Podawaj z sosem czekoladowym.
sos:
  1. Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę razem z masłem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
  2. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  3. Sos schłódź (wtedy również lekko zgęstnieje).

 

Przepis znalazłam tutaj (podaję z moimi zmianami).

Sernik gotowany
Ciasto drwala

Related Post