Ciasto czekoladowe Donny Hay
Waniliowe gruszki

dyniowe pancakes_1

To już drugi przepis na dyniowe pancakesy na blogu – pierwszy pojawił się rok wcześniej i troszkę różni się od dzisiejszego.

Ogólnie pewnie zauważyliście, że przepisów na pancakes u mnie bez liku – do koloru, do wyboru. Były marchewkowe, czekoladowe i różne, różniaste 😉

Dziś dajemy spokój innym plackom i zapraszam na pyszne, delikatne i puszyste dyniowe placuszki.

Placki są bardzo aromatyczne, a to dzięki korzennym przyprawom, które tak świetnie współgrają z dynią.

Przy tym bogactwie smaków nie potrzeba już wielu dodatków – ja je podałam z sosem z białej czekolady i posiekanymi orzechami włoskimi (chociaż moja córka tradycyjnie wysmarowała je rozpuszczonym kremem czekoladowo-orzechowym i dżemem truskawkowym ;)).

Podaję porcję na śniadanko dla czteroosobowej rodziny (ale takiej niezbyt wygłodniałej – jeśli apetyty dopisują, to proponuję zrobić dyniowe pancakes z półtorej porcji).

dyniowe pancakes_3

dyniowe pancakes_5

dyniowe pancakes_6

Dyniowe pancakes
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta goździków, imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 4 łyżki (czubate) puree z dyni
  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sito razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier.
  2. Zmieszaj razem mleko, puree z dyni, olej i żółtko, dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  3. Białko ubij na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  4. Smaż na patelni lekko posmarowanej olejem - z obu stron na rumiano.
  5. Podawaj na ciepło.

 

Ciasto czekoladowe Donny Hay
Waniliowe gruszki

Related Post