Pszenny chleb tostowy
Nocny pszenny chleb z oliwkami

 

Zapraszam dziś Was na coś wyjątkowo smacznego – będą to dyniowe ślimaczki z ciasta drożdżowego 🙂

Puree z dyni dodane do ciasta sprawia, że jest ono lekkie i bardzo puszyste, a na dodatek (odpowiednio zabezpieczone) mniej obsycha.

Przepis na drożdźówkę dyniową wypatrzyłam u Viridianki z blogu Cioccolatto Gatto.

Stwierdziłam, że to będzie świetna baza do ślimaczków wypełnionych masą piernikową i się nie myliłam 🙂

Niebywały smak i aromat podkręca dodatkowo cynamonowy lukier (który również świetnie zapobiega przed wysychaniem ciasta).

Sposób na uzyskanie puree z dyni podawałam już wcześniej (spójrzcie tutaj), ale w skrócie – dynię należy razem ze skórką upiec albo ugotować, a następnie obrać i rozgnieść.

Z tej porcji otrzymacie około 7-8 ślimaczków (zależy jak grube plastry ciasta będzie kroić).

Podaję przepis z moimi zmianami.

 

dyniowe ślimaczki1

dyniowe ślimaczki2

dyniowe ślimaczki3

dyniowe ślimaczki4

Dyniowe ślimaczki drożdżowe
 
Autor:
Składniki
rozczyn drożdżowy:
  • 15 g świeżych drożdźy
  • 40 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
ciasto:
  • 350 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 250 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • rozczyn drożdżowy
masa piernikowa:
  • 60 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
Wykonanie
rozczyn drożdżowy:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, wlej mleko i wymieszaj.
  2. Miseczkę z drożdżami przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
ciasto:
  1. Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - będzie z tych bardziej kleistych.
  2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny lub w lodówce na całą noc.
  3. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć (w razie konieczności dodaj odrobinę mąki).
  4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (około 20/30 cm), wyłóż na niego masę piernikową i dokładnie rozprowadź po całości.
  5. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  6. Ostrym nożem pokrój ciasto na plasterki.
  7. Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce lub włóż do foremki.
  8. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  9. Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika i włącz go na 170.
  10. Piecz przez około pół godziny - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  11. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem z cynamonem.
Notatki
Zamiast przypraw możesz dać dwie łyżeczki przyprawy do piernika. Lukier cynamonowy zrobisz mieszając cukier puder z odrobiną mleka i cynamonem.

 

Pszenny chleb tostowy
Nocny pszenny chleb z oliwkami

Related Post