Sernik straciatella na zimno
Karmelowe gruszki pod kruszonką

Dyniowe smoothie – w wersji rozgrzewającej 🙂

dyniowe smoothie_2

Sezon na dynie można zaczynać 🙂

Pamiętajcie, że z tego warzywa wychodzi pyszna nie tylko zupa, ale można je wykorzystać do różnych wypieków (na blogu znajdziecie ciekawe przepisy na ciasta, obwarzanki, czy pomysły na śniadania – sprawdźcie koniecznie – wystarczy w wyszukiwaniu wpisać „dynia” lub klinąć tutaj :))

Do tych wszystkich przepisów dołącza dziś dyniowe smoothie, czyli rozgrzewający koktajl dyniowy podawany na gorąco.

Na pewno sprawdzi się w ponure, chłodne, deszczowe i wietrzne wieczory.

Smoothie przygotowałam na zwykłym krowim mleku, ale myślę, że fajnie może smakować przygotowane na mleczku kokosowym, albo na mleku migdałowym – na pewno te wersje są warte wypróbowania 🙂

dyniowe smoothie_1

dyniowe smoothie_5

dyniowe smoothie_4

dyniowe smoothie_7

Dyniowe smoothie
 
Autor:
Ilość: 3
Składniki
  • 1 kg dyni (waga ze skórą, pestkami i "farfoclami")
  • około 400-500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • cukier do smaku - użyłam 4 łyżeczki
  • 15-30 g świeżego imbiru (zależy jak "ostre" smoothie chcecie uzyskać)
Wykonanie
  1. Z dyni usuń pestki i "farfocle".
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i połóż je na blaszce.
  3. Oprósz cynamonem i gałką muszkatołową.
  4. Piecz w 200 stopniach przez około 40-50 minut - aż miąższ zmięknie.
  5. Po upieczeniu lekko ostudź i obierz ze skórki.
  6. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce.
  7. Dodaj imbir do dyni, dodaj cukier i zmiksuj razem.
  8. Mleko zagotuj i dodaj do musu z dyni - jeśli smoothie wydaje się zbyt gęste, to dodaj więcej mleka.

 

Przepis znalazłam w kalendarzu „Przyjaciółki”.

Sernik straciatella na zimno
Karmelowe gruszki pod kruszonką

Related Post