Nocne placuszki
Ciasto snickers

Dyniowy zawijaniec z ciasta francuskiego

 

dyniowy zawijaniec

 

Dyniowy zawijaniec z ciasta francuskiego, czyli ciasto ekspresowe i do wykonania gdy goście są już na wycieraczce 🙂

Oczywiście w tym przypadku musicie mieć w lodówce awaryjne ciasto francuskie i trochę puree z dyni 😉

Reszta, to już moment i po pół godzinie pieczenia możecie delektować się pysznym, chrupiącym ciasteczkiem z nadzieniem z dyni, mascarpone i orzechów.

Brzmi jak bajka i takie to ciasto jest – zarówno chrupiące, jak i rozpływające się w ustach, korzenne, apetyczne i lepiące od lukru.

Dokładnie tak jak lubię najbardziej 😉

Dyniowy zawijaniec nie jest jakiś ogromny, tak akurat na 2-4 osoby, jeśli macie w lodówce przypadkiem dwa opakowania ciasta francuskiego (albo więcej), to możecie od razu zrobić go więcej, bo na pewno ciasto szybko zniknie.

Jeśli lubicie ciasta z dynią, to to na pewno Wam zasmakuje – spróbujcie koniecznie – polecam!

Na blogu znajdziecie trochę podobny przepis, gdzie są zdjęcia krok po kroku, jak należy postąpić z ciastem – zapraszam tutaj.

ciasto dyniowe

 

ciasto z dynią

 

ciasto francuskie z dynią

 

ciasto z dynią

 

dyniowy zawijaniec

 

ciasto dyniowe

 

ciasto z dynią

 

Dyniowy zawijaniec
 
Autor:
Składniki
  • arkusz ciasta francuskiego (miałam opakowanie 275 g)
  • około 150 g puree z dyni
  • 50 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • garść posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
  • odrobina brązowego cukru do posypania
  • około 100 g cukru pudru
  • kilka łyżeczek mleka
Wykonanie
  1. Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i ogrzej w temperaturze pokojowej przez około 10 minut.
  2. W tym czasie przygotuj farsz - puree z dyni wymieszaj z serkiem mascarpone, cukrem oraz przyprawami.
  3. Ciasto rozwiń, posmaruj całe farszem dyniowym, a po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.
  4. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie papierem, na którym było ciasto.
  5. Ostrym nożem rozetnij rulon wzdłuż - zostaw od góry około 2 cm nie rozcięte.
  6. Ostrożnie zwijaj obydwie części ciasta wokół siebie, a następnie zrób z nich okrąg i sklej z drugim końcem ciasta.
  7. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Lekko posmaruj ciasto mlekiem albo rozmieszanym jajkiem.
  9. Wierzch posyp brązowym cukrem.
  10. Piecz w 200 stopniach przez około 35-40 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto przestudź, a przed podaniem polej lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z mlekiem.

 

Inspirację do przepisu znalazłam tutaj.

 

Nocne placuszki
Ciasto snickers

Related Post