Warzywa na słodko
Tarta ze śliwkami i kremem

Nie wiem, czy jedliście już dżem z cukinii – jeśli nie, to musicie koniecznie spróbować.

Mnie do jego zrobienia zachęciła koleżanka – jej mama ostatnio nie je żadnego innego dżemu 🙂

Dżem wychodzi fajnie słodko-kwaśny z kawałeczkami cukinii (ja swoją użyłam w całości – bez obierania i dzięki temu mniej się rozpadła).

Myślę, że taki dżem będzie ciekawą alternatywą dla jabłek w jabłeczniku 🙂

Z podanej porcji otrzymacie około 10 standardowych dżemowych słoiczków (ja robiłam z połowy porcji ze względu na ograniczoną powierzchnię przechowalniową).

dżem z cukinii2

dżem z cukinii3

Dżem z cukinii
 
Autor:
Składniki
  • 3 kg cukinii
  • około 0,5-0,75 kg cukru (do smaku)
  • 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (ja robiłam z pomarańczową)
Wykonanie
  1. Cukinie zetrzyj na tarce na grubych oczkach (nie musisz jej obierać).
  2. Zasyp cukrem i kwaskiem cytrynowym, przemieszaj, przykryj i odstaw na noc.
  3. Następnego dnia gotuj na wolnych ogniu przez około 3 godziny.
  4. Na koniec dodaj galaretki, wymieszaj i pogotuj przez chwilę.
  5. Przełóż do wyparzonych słoiczków, spasteryzuj.
  6. Smacznego 🙂

 

Warzywa na słodko
Tarta ze śliwkami i kremem

Related Post