Solony karmel
 
 
Autor:
Składniki
  • 200 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • łyżeczka soli
Wykonanie
  1. Cukier wsyp do rondelka o gruby dnie i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką.
  2. Podgrzewaj cukier aż nabierze karmelowej barwy - jeśli będzie już miał odpowiedni kolor, ale dalej będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, to zdejmij rondel z ognia i mieszaj energicznie, aż cały cukier się rozpuści (jeśli będziesz podgrzewać cukier zbyt długo, to karmel będzie miał gorzki smak).
  3. Dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj - na początku masło może nie chcieć się ładnie połączyć z karmelem.
  4. Dolej śmietankę kremówkę i zamieszaj - teraz sos powinien już nabrać gładkości :)
  5. Na koniec posól sos i przelej do słoiczka.
  6. Przechowuj go lodówce - wraz ze stygnięciem sos będzie gęstniał, po pobycie w lodówce będzie bardzo gęsty - bardziej do smarowania - wystarczy go lekko pogrzać, aby uzyskał płynną konsystencję :)
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at http://wypiekibeaty.com.pl/solony-karmel/