Ekspresowa rolada z jabłkami

Zaktualizowany: 2023 5 września
strudel z jabłkami

Przepis na ekspresową roladę biszkoptową z jabłkami

Dziś u mnie szybka rolada z jabłkami. Ta rolada jest ekspresowa, bo jest od razu pieczona z tartymi jabłkami i po upieczeniu zwinięta. Taka ekspresowa rolada z jabłkami to świetne ciasto do kubka kawy, albo herbaty. Zróbcie koniecznie!

jabłecznik

Ekspresowa rolada z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste ciasta, które nie wymagają wiele pracy, a wyglądają i smakują rewelacyjnie, to wypróbuj ten przepis.

strudel z jabłkami

Ekspresowa rolada z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekką biszkoptową roladę z karmelizowanymi jabłkami w środku.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 10
Wyposażenie
  • Foremka o wielkości około 23/38 cm
Składniki

składniki na biszkopt do rolady

składniki na nadzienie z jabłek do rolady

  • 3-4 jabłka (duże )
  • masło ( do posmarowania foremki)
  • cukier trzcinowy
  • cynamon
Instrukcja
 

Jak zrobić ekspresową roladę biszkoptową z jabłami

  • Dużą foremkę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Dno posmaruj masłem i posyp cukrem trzcinowym – tak aby utworzył cienką warstwę.
    cukier trzcinowy, masło
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
    3-4 jabłka
  • Układaj jabłka ściśle na dnie formy.
  • Posyp wierzch jabłek cynamonem.
    cynamon
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli aż będą lekko puszyste, dodaj cukier i miksuj aż masa będzie gęsta i lśniąca.
    70 g cukru, 1 szczypta soli, 3 białka
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
    40 g mąki ziemniaczanej, 60 g mąki pszennej
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    3 żółtka
  • Wsyp mąkę i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż biszkopt na jabłka i delikatnie wyrównaj.
  • Piecz ciasto w 160 stopniach (na termoobiegu – bez teromoobiegu 170 stopni) przez około 30 minut.
  • W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę kuchenną, na którą wysyp trochę cukru pudru.
  • Od razu po upieczeniu ciasta ostrożniej wyjmij go razem z papierem do pieczenia i połóż górą do dołu.
  • Zdejmij delikatnie papier do pieczenia i zwiń ciasto w rulon – wzdłuż dłuższego boku.
  • Zawiń roladę w ściereczkę i odstaw na chwilę do ostudzenia.
  • Ciasto możesz podać jeszcze na ciepło razem z lodami :)
Prywatne
Słowa kluczowe biszkopt z jabłkami, ciasto biszkoptowe z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rolada z owocami

Biszkoptowa rolada z jabłkami – uwagi

Ekspresowa rolada z jabłkami wpadła mi w oko na blogu zjemto.pl, a ja jako fanka jabłek nie mogłam przejść obojętnie obok takiego przepisu :)

Wprowadziłam trochę swoich modyfikacji i ciasto czym prędzej upiekłam.

Przede wszystkim stwierdziłam, że te jabłka aż się proszą o to aby je skarmelizować, więc dno foremki posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym, dopiero na tak przygotowany spód wyłożyłam jabłka, a na nie cynamon.

Dzięki temu zabiegowi rolada z jabłkami jest aromatyczniejsza i lekkim karmelowym smaku :)

Mam jeszcze jedną uwagę – rolada z racji tego, że jest biszkoptowa była dla nas odrobinę za sucha. Ostatecznie więc na koniec jej wierzch nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny oraz dodatkowo przygotowałam lukier cynamonowy, aby ciasto dalej nie wysychało.

Po tych zabiegach ciasto nawet na trzeci dzień było mięciutkie i delikatne :)

Tutaj podaję moją wersję ciasta, na blogu zjemto.pl znajdziecie dodatkowo zdjęcia zrobione w trakcie przygotowywania rolady.

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

szybkie ciasto z jabłkami
biszkopt z jabłkami
ciasto z jabłkami
rolada z jabłkami

Polecane przepisy na ciasto roladę

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne rolady pieczone w różnych smakach i z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 29 października