Babeczki red velvet na Halloween
Mikołajek i słodkie przekąski - recenzja i KONKURS

Ekspresowa rolada z jabłkami

 

strudel z jabłkami

 

Ekspresowa rolada z jabłkami wpadła mi w oko na blogu zjemto.pl, a ja jako fanka jabłek nie mogłam przejść obojętnie obok takiego przepisu 🙂

Wprowadziłam trochę swoich modyfikacji i ciasto czym prędzej upiekłam.

Przede wszystkim stwierdziłam, że te jabłka aż się proszą o to aby je skarmelizować, więc dno foremki posmarowałam masłem i posypałam brązowym cukrem, dopiero na tak przygotowany spód wyłożyłam jabłka, a nie cynamon.

Dzięki temu zabiegowi rolada jest aromatyczniejsza i lekkim karmelowym smaku 🙂

Mam jeszcze jedną uwagę – rolada z racji tego, że jest biszkoptowa była dla nas odrobinę za sucha, więc w sumie na koniec wierzch rolady nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny oraz dodatkowo przygotowałam lukier cynamonowy, aby ciasto dalej nie wysychało.

Po tych zabiegach ciasto nawet na trzeci dzień było mięciutkie i delikatne 🙂

Tutaj podaję moją wersję ciasta, na blogu zjemto.pl znajdziecie dodatkowo zdjęcia zrobione w trakcie przygotowywania rolady.

jabłecznik

 

rolada z owocami

 

szybkie ciasto z jabłkami

 

szarlotka

 

ciasto z jabłkami

 

rolada z jabłkami

 

Ekspresowa rolada z jabłkami
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 70 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 3-4 duże jabłka
  • masło do posmarowania foremki
  • brązowy cukier
  • cynamon
Wykonanie
  1. Dużą foremkę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Dno posmaruj masłem i posyp brązowym cukrem - tak aby utworzył cienką warstwę.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
  4. Układaj jabłka ściśle na dnie formy.
  5. Posyp wierzch jabłek cynamonem.
  6. Białka zmiksuj ze szczyptą soli aż będą puszyste, dodaj cukier i miksuj aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  7. Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  8. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  9. Wsyp mąkę i wymieszaj łyżką.
  10. Wyłóż biszkopt na jabłka i delikatnie wyrównaj.
  11. Piecz ciasto w 160 stopniach (na termoobiegu - bez teromoobiegu 170 stopni) przez około 30 minut.
  12. W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę kuchenną, na którą wysyp trochę cukru pudru.
  13. Od razu po upieczeniu ciasta ostrożniej wyjmij go razem z papierem do pieczenia i połóż górą do dołu.
  14. Zdejmij delikatnie papier do pieczenia i zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
  15. Zawiń roladę w ściereczkę i odstaw na chwilę do ostudzenia.
  16. Ciasto możesz podać jeszcze na ciepło razem z lodami 🙂

 

 

Babeczki red velvet na Halloween
Mikołajek i słodkie przekąski - recenzja i KONKURS

Related Post