Ciasto bananowe
Chorwacja nieobiektywnie 🙂

Pewnie nie raz zdarzył się Wam taki poranek, albo wieczór, kiedy głodni jak wilk zorientowaliście się, że w domu nie ma co zjeść.

W takiej sytuacji uratują Was ekspresowe bułki – wystarczą do nich podstawowe składniki (niezbędne będą drożdże – świeże lub suszone).

Bułeczki od przygotowania do wyjęcia z pieca zajmą Wam jedynie około 30-40 minut.

Po tych 40 minutach będziecie mogli zatopić zęby w pysznej, ciepłej bułce – w zasadzie wystarczy do niej samo masło, a posiłek i tak będzie rewelacyjny 🙂

Jeśli macie więcej czasu, to możecie bułki przygotować w tradycyjny sposób – tzn. z wyrastaniem ciasta, ale takie ekspresowe bułki są na prawdę pyszne 🙂

Zależnie od wielkości przygotowanych bułek otrzymacie ich około 8 sztuk.

Ps.  Więcej przepisów na bułki i chleby znajdziecie tutaj 🙂

ekspresowe bułki_2

ekspresowe bułki_1

ekspresowe bułki_4

ekspresowe bułki_6

 

Ekspresowe bułki
 
Autor:
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • ziarenka do posypania
  • odrobina mleka do posmarowania bułeczek
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wlej trochę ciepłego mleka - wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły - odstaw na bok.
  2. W tym czasie w dużej misce umieść mąkę, sól, miód, olej, dodaj pozostałe mleko.
  3. Wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę.
  4. Wyrób ciasto - najlepiej mikserem, wtedy będzie szybkiej i lżej 🙂
  5. Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj resztę wody.
  6. Gotowe ciasto podziel na bułeczki.
  7. Każdą posmaruj odrobiną wody i ewentualnie posyp z wierzchu ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu), albo połóż na wierzch kawałek żółtego sera.
  8. Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę na 200 stopni.
  9. Piecz przez około 20-25 minut - aż bułeczki będą rumiane.
  10. Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.

 

Ciasto bananowe
Chorwacja nieobiektywnie 🙂

Related Post