Ekspresowe bułki przepis

Zaktualizowany: 2023 22 sierpnia
ekspresowe bułki śniadaniowe

Przepis na szybkie bułki pszenne idealne na śniadanie

Zapraszam dziś na awaryjne ekspresowe bułki pszenne. Te bułeczki są ekspresowe, bo ich przygotowanie z pieczeniem zajmie Wam niecałą godzinę! Bo to bułki bez wyrastania. Jeśli rano się okaże, że nie macie pieczywa, to możecie bardzo szybko zrobić te bułeczki, upiec je i zaserwować na śniadanie. Jeśli macie trochę więcej czasu, to możecie pozwolić podrosnąć trochę uformowanym bułeczkom, wtedy będą jeszcze fajnie puszyste.

ekspresowe bułeczki pszenne

Ekspresowe bułki pszenne przepis krok po kroku

Jeśli potrzebujecie przepisu na szybkie bułeczki, które upieczecie rano i zjecie na śniadanie, to koniecznie zobaczcie ten przepis.

ekspresowe buC582ki 2

Ekspresowe bułki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki idealne na śniadanie.
4.74 z 34 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na szybkie bułki pszenne

Instrukcja
 

Jak zrobić ekspresowe bułki na śniadanie

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wlej trochę ciepłego mleka – wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły – odstaw na bok.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml ciepłego mleka
  • W tym czasie w dużej misce umieść mąkę, sól, miód, olej, dodaj pozostałe mleko.
    500 g mąki pszennej, 0,5 łyżki soli, 0,5 łyżki miodu, 1 łyżka oleju
  • Wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę.
    250 ml ciepłej wody
  • Wyrób ciasto – najlepiej mikserem, wtedy będzie szybkiej i lżej :)
  • Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj resztę wody.
  • Gotowe ciasto podziel na bułeczki.
  • Każdą posmaruj odrobiną mleka i ewentualnie posyp z wierzchu ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu), albo połóż na wierzch kawałek żółtego sera.
    odrobina mleka, ziarenka
  • Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę na 200 stopni (góra/dół).
  • Piecz przez około 20-25 minut – aż bułeczki będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.
Prywatne
Słowa kluczowe bułeczki śniadaniowe, szybkie bułki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ekspresowe bułki

Szybkie bułki bez wyrastania – uwagi

Pewnie nie raz zdarzył się Wam taki poranek, albo wieczór, kiedy głodni jak wilk zorientowaliście się, że w domu nie ma co zjeść.

W takiej sytuacji uratują Was ekspresowe bułki – wystarczą do nich podstawowe składniki (niezbędne będą drożdże – świeże lub suszone).

Bułeczki pszenne od przygotowania do wyjęcia z pieca zajmą Wam jedynie około 30-40 minut.

Po tych 40 minutach będziecie mogli zatopić zęby w pysznej, ciepłej bułce – w zasadzie wystarczy do niej samo masło, a posiłek i tak będzie rewelacyjny :)

Jeśli macie więcej czasu, to możecie bułki przygotować w tradycyjny sposób – tzn. z wyrastaniem ciasta, ale takie ekspresowe bułeczki są pyszne :)

Zależnie od wielkości przygotowanych bułek otrzymacie ich około 8 sztuk.

Ps.  Więcej przepisów na bułki i chleby znajdziecie w moich przepisach na pieczywo :)

przepis na szybkie bułeczki pszenne
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.74 z 34 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na domowe bułki

Wypróbujcie również inne przepisy na pyszne domowe bułki idealne na kanapki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 4 września

Podziel się przepisem

40 komentarzy

  1. 63dd6b46597ec67a216893b5b0afb22e?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2024 2 marca w 16:55- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam bułeczki pysznea można użyć mąki kukurydzianej zamiast przennej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 2 marca w 17:10- Odpowiedz

      Nie samej, musiałabyś ją pomieszać z inną mąką, np owsianą, czy orkiszową

  2. e41cb77b5e1d00afce5f28248bf80722?s=54&d=mm&r=g
    Olga 2022 18 kwietnia w 10:41- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Bułeczki świetne. Wyrosły pięknie, mimo, że robione na suchych drożdżach. Smaczne i szybkie rozwiązanie na pyszne poranne śniadanie. Dziekuje i pozdrawiam

  3. a0ccb29334090169c6d0cc4f250dbb61?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2022 7 stycznia w 08:48- Odpowiedz

    A jak postępować i ile dodać w przypadku drożdży suszonych?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 7 stycznia w 23:32- Odpowiedz

      Zwykle daje się połowę porcji drożdży suszonych, ale myślę że opakowanie 7g też wystarczy

  4. 394a5774d959ce4d58954f10fb9180f8?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2021 2 marca w 20:24- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Bułeczki tak pyszne że nie zdążyłam zrobić zdjęcia są na stałe u nas w domku

  5. 1961752e70579fa21572517dfc56f1d5?s=54&d=mm&r=g
    Martyna 2021 19 lutego w 11:00- Odpowiedz

    Ahhh wszystkie zakalec. Dlaczego? :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 19 lutego w 11:57- Odpowiedz

      O rany, pierwszy raz słyszę o zakalcu w cieście drożdżowym. Czy miałaś świeże drożdże? Zaczyn drożdżowy ładnie ci ruszył? Był puszysty i wyrusł?

      • 1961752e70579fa21572517dfc56f1d5?s=54&d=mm&r=g
        Martyna 2021 19 lutego w 11:58- Odpowiedz

        Tak, świeże drożdże ale zaczyn ani trochę nie ruszył. Nie pomyślałam, że to może być problemem. Tak się ucieszyłam, że to przepis ekspresowy, że wszystko szybciutko zrobiłam…

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 19 lutego w 12:00- Odpowiedz

          Jeśli ci zaczyn nie ruszył, to możliwe, że mleko było za ciepłe i drożdże obumarły. Jeśli w przyszłości tak będzie, że drożdże się nie napuszają, to wylej i zrób jeszcze raz, bo nic z nich nie będzie.

          • 1961752e70579fa21572517dfc56f1d5?s=54&d=mm&r=g
            Martyna 2021 20 lutego w 21:12

            Ok dziękuję!

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2021 20 lutego w 21:31

            :)

  6. be59b1b07bbcfbeb08fdb41a4149de5a?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2021 31 stycznia w 19:30- Odpowiedz

    Bułki są genialne! Korzystam z tego przepisu praktycznie za każdym razem gdy używam piekarnika do innych dań. Przepis jest cudowny! :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 1 lutego w 21:38- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)

  7. 008ccad99839c9115e3984e8c785fac1?s=54&d=mm&r=g
    Adriana 2020 5 maja w 19:03- Odpowiedz

    A piekarnik na ile stopni????

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 6 maja w 10:09- Odpowiedz

      Tak jak jest podane w przepisie – na 200 stopni :)

  8. 0a808a98ec7aea02761639396737cc40?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2019 19 marca w 11:02- Odpowiedz

    Dziękuję za podpowiedzi. Dam tym bułeczkom i sobie jeszcze jedną szansę

  9. 0a808a98ec7aea02761639396737cc40?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2019 14 marca w 14:05- Odpowiedz

    Niestety ja się chyba z bułkami nigdy nie polubię. Wypróbowałam już dużo przepisów,ten również i nie wiem,dlaczego zawsze wychodzą mi takie ciężkie buły. Nijak nie są tak delikatne jak te ze sklepu czy ze zdjęć. Bardziej przypominają proziaki. Co robię źle? Chciałabym piec swoje bułki,ale wciąż nie wychodzi. Za to prosty chleb pszenny z innego przepisu na blogu zawsze pychotka. Już prawie nie kupuję w sklepie. A propos własnie się piecze ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 15 marca w 17:02- Odpowiedz

      Może to być kwestia zbyt dużej ilości mąki – postaraj się ograniczyć ilość mąki dodawaną przy porcjowaniu ciasta na bułki. Na ich puszystość też dobrze wpływa wyrastanie – tu jest akurat przepis na bułki ekspresowe, ale jeśli masz czas, to po zrobieniu bułeczek z ciasta połóż je na blaszce, przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw na około pół godziny. W tym czasie ciasto ponownie sobie trochę urośnie, bułeczki się napuszą i potem będą delikatniejsze po upieczeniu. Mam nadzieję, że w końcu znajdziesz swój idealny przepis na bułeczki i też już nie będziesz musiała ich kupować :)

  10. 0a808a98ec7aea02761639396737cc40?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2019 4 marca w 08:21- Odpowiedz

    A czy te 25min.pieczenia to liczymy od włożenia do zimnego piekarnika czy od pełnego nagrzania dopiero 20min.?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 4 marca w 12:22- Odpowiedz

      Od włożeniu, jeśli bułeczki będą blade, to możesz wydłużyć czas

  11. e1a10462e72bbc70be04ea67c71000d4?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2018 19 listopada w 20:59- Odpowiedz

    Witam, czy ciasto można przygotować wieczorem i przechować w lodówce na nic, aby upiec je rano? Pozdrawiam serdecznie ☺️

  12. 222aa37fcf2debe8319daf25b14a7d28?s=54&d=mm&r=g
    Justyna K 2018 17 listopada w 18:24- Odpowiedz

    Na termoobiegu pieczone czy Góra dół?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 17 listopada w 18:54- Odpowiedz

      zwyczajnie góra dół, jak włączysz termoobieg, to ustaw niższą temperaturę :)

      • 222aa37fcf2debe8319daf25b14a7d28?s=54&d=mm&r=g
        Justyna K 2018 17 listopada w 20:18- Odpowiedz

        Wyszły rewelacyjne! Od dzisiaj już nie kupuje w sklepie tylko robię sama

  13. fa6b972fb7a4a450d318b9d464388319?s=54&d=mm&r=g
    Erika 2018 30 kwietnia w 05:17- Odpowiedz

    A taką z kłosikiem. Typ 450. ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 30 kwietnia w 07:55- Odpowiedz

      To powinna być ok, myślałam, że może jakaś pełnoziarnista. Może faktycznie woda była zbyt ciepła.

  14. fa6b972fb7a4a450d318b9d464388319?s=54&d=mm&r=g
    Erika 2018 30 kwietnia w 00:50- Odpowiedz

    Mąka z kłosikiem typ 450, tortowa.

  15. fa6b972fb7a4a450d318b9d464388319?s=54&d=mm&r=g
    Erika 2018 28 kwietnia w 23:00- Odpowiedz

    A ja mam odwrotny problem niż goha88. Ciasto z podanych składników gęste, zjadło całe mieszadła miksera, a potem nie chciało sie od dłoni odczepić. Wody prawie dwukrotnie więcej. Czy przyczyną mogła byc zbyt ciepła woda?
    Drugi kłopot, a tu chyba nic pani nie zaradzi. Piekarnik gazowy grzanie tylko od dołu i od dołu, te „bułki’’ ciemne a u góry bladziuchne… przewróciłam je do góry nogami i jeszcze 10 min im dałam.kolor ok, Niestety w środku delikatny zakalec. a ja chciałam takie ładne, kształtne. Jak na obrazku…. chyba sie zniechęcę. A tak chciałam zacząć moja przygodę z wypiekami chlebowym. To chyba najprostszy przepis a tu klops

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 29 kwietnia w 07:41- Odpowiedz

      A jaką mąkę używałaś (typ)?

  16. 154b951a556f5ef559338134152e39b9?s=54&d=mm&r=g
    goha88 2018 28 stycznia w 20:57- Odpowiedz

    Niestety klapa. Przy założeniu, że 500 g mąki, to około trzech szklanek, wychodzi zupa krem. Nijak z tego bułki lepić. Nie ma opcji, że dałam za dużo mleka albo mąki, bo użyłam miarki. Szkoda, myślałam, że mąż będzie miał bułki do pracy na poniedziałek.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 28 stycznia w 21:28- Odpowiedz

      3 pełne szklanki to ok 450g. Duzo zależy od mąki, ale robiłam te bułki kilka razy i nie miałam nigdy takich problemów. Dodaj jeszcze mąki i powinno być ok.

    • 154b951a556f5ef559338134152e39b9?s=54&d=mm&r=g
      goha88 2018 23 lutego w 22:38- Odpowiedz

      Zwracam honor. Bułki robię od dwóch tygodni z sukcesem. Mąż twierdzi, że do pracy starczą mu cztery zamiast pięciu sklepowych. Dodaję od razu 3 szklanki mąki, a potem jeszcze około pół w miarę wyrabiania. Zmieniłam też ilość niektórych składników. Na przykład dodaję całą łyżkę soli i całą miodu. Wiadomo, kwestia gustu. Poza tym odkryłam, że jeśli dać bułeczkom trochę czasu na wyrośnięcie przed pieczeniem, to wychodzą większe. Poza tym moja prawie dwuletnia córka uwielbia dodawać składniki i ugniatać. Bardzo dziękuje za przepis. Jakby nie patrzeć moje pierwsze bułki :)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 24 lutego w 14:34- Odpowiedz

        Cieszę się Gosiu, że bułeczki już wychodzą i smakują rodzinie :) serdecznie pozdrawiam, Beata

  17. c7141203a51285856cd9e47cb8bd9171?s=54&d=mm&r=g
    Joanna Petrov 2017 7 marca w 10:02- Odpowiedz

    Witam, mąka pszenna to jaki ma być konkretnie typ? Zwykła 500 czy inna? Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 7 marca w 14:39- Odpowiedz

      Zwykła 500 może być jak najbardziej :)

  18. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2015 5 września w 14:51- Odpowiedz

    Takie bułki mogą człowieka uratować :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy