Rabarbarowe tiramisu
Wiejski chleb pszenny na zakwasie

 

Upiekłam precle i mój syn powiedział, że lepsze niż ze sklepu 🙂

Taka ocena wystarcza za wszystko 🙂

Te precle robi się błyskawicznie, gdyż ani drożdże, ani samo ciasto nie wymagają wyrastania.

Cały proces – od zagniatania (robiłam to mikserem, więc poszło bardzo szybko) do upieczenia nie zajmie Wam więcej niż 40 minut 🙂

Precle wychodzą miękkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu.

Ja część swoich precli posypałam grubą solą, a część cynamonowym cukrem.

Z podanej porcji otrzymacie około 10-12 precli – wszystko zależy od tego jak duże je chcecie mieć.

Radzę, aby ciasto rolować cienko, bo precelki urosną podczas pieczenia i mogą się trochę pozlepiać (co zupełnie nie wpłynie na to, jak szybko znikną ;))

precle2

precle4

precle3

Ekspresowe precle
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 4 szklanki mąki (dałam po połowie mąkę zwykłą i pełnoziarnistą)
  • 1 duże jajko roztrzepane z odrobiną mleka
  • sól lub cukier do posypania
Wykonanie
  1. Drożdże zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj aż się rozpuszczą.
  2. W dużej misce umieść 3 szklanki mąki z solą, dodaj rozczyn drożdżowy i zagniataj ciasto.
  3. W trakcie dosypuj ostatnią szklankę mąki - ciasto ma wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
  4. Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i pokrój nożem na 10-12 mniej więcej równych kawałków.
  5. Każdy kawałek roluj aż powstanie długi wężowaty kształt (im cieniej tym lepiej).
  6. Uformuj z ciasta precle.
  7. Zamocz precle w roztrzepanym jajku.
  8. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą lub cukrem.
  9. Piecz 10 minut w 220 stopniach, a następnie przez około 5 minut na funkcji grilla (uważaj, aby precle się nie przypaliły).
  10. Po upieczeniu przestudź.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Rabarbarowe tiramisu
Wiejski chleb pszenny na zakwasie

Related Post