Faworki z mascarpone

Zaktualizowany: 2023 7 grudnia
faworki z mascarpone

Przepis na chrupiące faworki z mascarpone

Przepis na faworki z mascarpone to nowa odsłona tradycyjnego smakołyku. Te lekkie i chrupiące faworki, wzbogacone kremowym mascarpone, to niezapomniane doświadczenie smakowe. Prosty w wykonaniu przepis łączy tradycję z nowoczesnością, tworząc delikatne i rozpływające się w ustach faworki. Odkryj wyjątkowy smak karnawału dzięki temu przepisowi na faworki z mascarpone!

chrupiące faworki

Faworki z mascarpone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz faworki i jednocześnie lubisz testować nowe przepisy, to w tym roku przygotuj faworki z tego przepisu!

faworki

Faworki z mascarpone przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste chrupiące faworki z mascarpone w cieście.
3.92 z 12 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na faworki z mascarpone

Instrukcja
 

Jak zrobić faworki z mascarpone

  • Zmiksuj razem mascarpone, żółtka, cukier i sól.
    250 g serka mascarpone, 5 żółtek, 1 łyżka cukru pudru, 1 szczypta soli
  • Dodaj wódkę/ocet oraz porcjami mąkę.
    1 łyżka wódki, 300-350 g mąki pszennej
  • Zagnieć ciasto na blacie – ma być ładnie elastyczne.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż jak list – najpierw jeden z boków złóż do środka, a następnie przykryj drugim bokiem.
  • Powtórz czynność kilka – kilkanaście razy (ja wałkowałam i składałam ciasto 10 razy).
  • Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  • Podziel ciasto na 4 części.
  • Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w paski o szerokości około 2 cm (jeśli paski są długie, to możesz je dodatkowo przekroić na dwa).
  • Na środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie (wzdłuż paska) długie na około 2 cm.
  • Przewlecz jeden z końców faworka przez nacięcie i odłóż na lekko posypany mąką blat.
  • Po przygotowaniu 3 porcji faworków rozgrzej tłuszcz w rondelku – najlepiej aby miał temperaturę około 180 stopni (możesz wrzucić na próbę kawałek ciasta – jeśli szybko wypływa na wierzch i się rumieni, to temperatura jest odpowiednia).
  • Smaż faworki na rumiano z obydwu stron – zajmuje to około 1 minuty na stronę.
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniki papierowym.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe kruche faworki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chrust na tłusty czwartek

Faworki z serkiem mascarpone – uwagi

Karnawał i Tłusty Czwartek dają nam rozgrzeszenie do jedzenia różnych smażonych pyszności. Z chęcią więc sięgamy po pączki i faworki. Szczególnie faworki jemy głównie w tym okresie – ja ich chyba jeszcze nigdy nie robiłam w innym czasie. Za to w karnawale uwielbiam się nimi zajadać i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów. Na blogu są już różne przepisy na faworki, czy też na chrust jak je nazywają niektórzy. Tym razem zrobiłam faworki z mascarpone, które wypatrzyłam na blogu Zjem to. Jeśli wolicie tradycyjne faworki, to przepis jest na blogu, a dla odchudzających się są również faworki pieczone :)

faworki z mascarpone

Przygotowanie faworków z mascarpone

Te nowe faworki są proste i dość szybkie do przygotowania. Nie wymagają „zbijania” wałkiem, za to ciasto jest wielokrotnie wałkowane i składane – podobnie jak składamy list. To wielokrotne wałkowanie i składanie powoduje, że ciasto się ładnie listkuje i napowietrza, dzięki temu faworki ładnie rosną podczas smażenia. Samo smażenie faworków przebiega wręcz ekspresowo, więc jeśli nie macie pod ręką pomocnika do ich smażenia, to najpierw przygotujcie sobie wszystkie faworki, a dopiero potem je smażcie. Najlepiej rondelek z tłuszczem włączyć przed przygotowywaniem ostatniej porcji faworków – ja gotowe ciasto podzieliłam na 4 części każdą wałkowałam i kroiłam oddzielnie.

faworki na tłusty czwartek
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.92 z 12 ocen
Postaw mi kawę
chrust z mascarpone
proste faworki
faworki

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Na Tłusty Czwartek i nie tylko polecam również inne pyszne przepisy – na blogu znajdziesz zarówno pączki, jak i faworki, czy też oponki, a także inne mniej oczywiste przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 20 lutego

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 20 lutego w 18:42- Odpowiedz

    Nasza babcia robi typowo drożdżowe ale takich też byśmy chętnie spróbowały :D

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Faworki z mascarpone

Przepis na proste i chrupiące faworki chrust z serkiem mascarpone. Serek mascarpone dodajemy do ciasta na faworki. Tego ciasta nie musimy wybijać wałkiem, za to wielokrotnie go składamy i wałkujemy - podobnie jak francuskie ciasto na croissanty. Tak przygotowane ciasto na faworki sprawia, że faworki przy smażeniu pięknie rosną i się listkują, a do tego są chrupiące. Spróbujcie mój przepis na chrust na Tłusty Czwartek z dodatkiem mascarpone. Ten serek w cieście dodaje mu też fajnego smaku, dlatego warto wypróbować ten przepis na faworki mascarpone.

Jak zrobić faworki?

Zrobienie faworków nie jest trudne, jedynie co to musie się nastawić na porządne wałkowanie. Najpierw wałkujemy i składamy ciasto, a potem jeszcze cienko wałkujemy gotowe ciasto na faworki. Im ciasto jest cieniej rozwałkowane, tym faworki będą bardziej chrupiące i delikatne. Rozwałkowane ciasto kroimy na paski, a potem nacinamy na środku. Przewijamy jeden koniec paska przez postały otwór i tak powstają faworki :)

Wypróbujcie również mój przepis na tradycyjne faworki oraz na faworki pieczone. Polecam wam także przepis na chrust lany oraz karnawałowe róże.