Rozetki, czyli "przepyszki"
Oponki i minipączki twarogowe

Nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez faworków (podobnie jak pączków – przepis znajdziecie tutaj).

Mimo tego, że są smażone, to są lekkie, delikatne i baaaardzo chrupiące 🙂

Z tego przepisu korzystam od lat i zawsze wychodzą świetne faworki (a do tego jest ich bardzo dużo).

Jeśli przygotowanie pączków wydaje się wam za trudne, to koniecznie usmażcie sobie faworki 🙂

faworki4

faworki2

faworki1

faworki3

 

Faworki zwane chrustem 🙂
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 żółka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalcu - około pół kilograma)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, dokładnie je wyrób, aby było gładkie. Teraz najfajniesza część - uderzaj w ciasto wałkiem, składaj i znowu uderzaj - aby napowietrzyć ciasto, a przy okazji można się trochę wyżyć :). Odstaw ciasto pod przykryciem na około pół godziny. Podziel ciasto na mniejsze części i po kolei każdą z nich cieniutko rozwałkuj, a następnie potnij na paski o wielkości mniej więcej 3/12 cm.Każdy paseczek natnij wzdłuż po środku na długości około 2 cm. Jeden z końców faworka przeciągnij przez otwór.
  2. Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Osącz na ręczniku papierowym, a następnie oprusz cukrem pudrem.

Rozetki, czyli "przepyszki"
Oponki i minipączki twarogowe

Related Post