Reklama


Flatbread – podpłomyki

Flatbread – podpłomyki

 

chlebki z patelni

 

Flatbread, to tłumacząc dosłownie „płaski chleb”.

W Polsce taki typ pieczywa nazywamy ogólną nazwą „podpłomyki”.

Podpłomyki, to bardzo proste pieczywo  – zwykle przygotowane po prostu z mąki i wody – które znane jest w naszej kulturze od dawna (zresztą ten typ wypieków, jest znany również w innych krajach).

Kiedyś placki piekło się na rozgrzanych kamieniach, teraz wykorzystuje się po prostu patelnię 🙂

Ja swoje podpłomyki smażyłam na patelni grillowej, aby miały fajne paseczki.

Flatbread trzeba dość cienko rozwałkować, wtedy smażenie idzie bardzo szybko – raptem około 2-3 minut na jedną stronę.

Takie pieczywo możecie podać z różnymi pastami – ja je upiekłam specjalnie do hummusu i całość zaserwowałam na imprezie 🙂

Moje podpłomyki zrobiłam z ciasta drożdżowego, dzięki czemu w środku były miękkie i puszyste.

Z podanego przepisu otrzymacie 6 sporych podpłomyków.

flatbread

 

flatbread - podpłomyki

 

podpłomyki

 

hummus pikantny

 

Flatbread - podpłomyki
 
Autor:
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 80 ml letniej wody
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Wykonanie
  1. Świeże drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, a następnie zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  2. Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je od razu do mąki.
  3. Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj oliwę.
  4. Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dolewaj ciepłą wodę - ciasto będzie dość gęste.
  5. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, ja często wkładam je do piekarnika z temperaturą grzania ustawioną na 30 stopni).
  6. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  7. Podziel ciasto na 6 mniej więcej równych części.
  8. Rozwałkuj cienko na placek o średnicy około 20 cm.
  9. Rozgrzej patelnię grillową (albo zwykłą), smaż placek po około 2-3 minuty z dwóch stron.
  10. W trakcie smażenia podpłomyka rozwałkuj następny placek.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: