Kandyzowana skórka pomarańczowa
Minicalzone, czyli włoskie pierogi

 

Mimo że na co dzień jem bardzo mało pieczywa – zwykle jest to jedna kanapka do pracy (koniecznie z domowego chleba), to czasami ciężko jest mi przejść obojętnie koło chrupiącej, świeżej bagietki 🙂

Szczególnie podczas pobytu we Francji nie jadłam żadnego innego pieczywa – urlop rządzi się swoimi prawami 🙂

Najsmaczniejsza była jedzona połamana na kawałki z dodatkiem „śmierdziela” (moje określenie na sery  typu „brie i spółka”), winogron i butelki wina – a to wszystko na trawniku przed wieżą Eiffla lub Luwrem 🙂 – koniecznie muszę to jeszcze kiedyś powtórzyć 🙂

Wracając na ziemię – znowu „naszła” mnie ochota na bagietkę, ale jak zobaczyłam kolejki do kasy w sklepie, grzecznie odłożyłam bułę i wyszłam.

Nic straconego – sami upiekliśmy w domu swoje bagietki i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjnie 🙂

Z tej porcji otrzymacie trzy długie bagietki (ja zrobiłam dwie długie i dwie krótsze, na których potem zapiekłam żółty ser – mój syn uwielbia takie bagietki).

Powiem Wam jedno – tajemnicą chrupiącej skórki jest temperatura pieczenia – wymagają one wysokiej temperatury – przynajmniej 250 stopni – wtedy skórka szybko się spieka, a wnętrze pozostaje miękkie i puszyste.

Ps. Pod przepisem zamieściłam zdjęcie pokazujące jak piec bagietki, aby zachowały swoją formę.

bagietka
bagietka francuska_3

bagietka francuska_6

bagietka francuska_5

 

Francuskie bagietki
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 3
Składniki
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • około 350 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody - zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  2. W dużej misce umieść mąkę, sól i dodaj rozpuszczone drożdże.
  3. Dolej wodę i wrób ciasto - jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami.
  4. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
  7. Podziel ciasto na trzy równe części.
  8. Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt - złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
  9. Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz - ale taką aby się zmieściła do piekarnika 😉
  10. Gotowe bagietki ułóż jak na zdjęciu (układając pomiędzy nimi rulonik z papieru do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  11. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą - możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą - przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
  12. Piecz w tej temperaturze około 25 minut - aż będą rumiane.
  13. Po upieczeniu wystudź.

 

bagietka francuska_1

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Minicalzone, czyli włoskie pierogi

Related Post