Reklama


Francuskie ciastka z budyniem

Francuskie ciastka z budyniem i malinami

 

francuskie ciastka z budyniem

 

Moje dzieci uwielbiają sklepowe słodkie bułeczki z budyniem i owocami.

W końcu pomyślałam, że w sumie sama mogę im takie upiec i sprawdzić, czy mogę się równać z takimi „sklepowymi” 🙂

Dzieci poszły do szkoły, a ja zabrałam się do roboty.

Najpierw ugotowałam budyń (w mniejszej ilości mleka), potem przygotowałam bułeczki i je upiekłam.

Moja bułeczka pożarta do kawki była super, ale dalej nie byłam pewna, czy ciasteczka przejdą test u dzieci.

W końcu dzieciaki wróciły ze szkoły, a ja z drżącym sercem zaproponowałam im te moje francuskie ciastka z budyniem.

Chcecie poznać ich reakcję?

Otóż musiałam ratować ostatnie ciastko, aby mąż mógł spróbować 🙂 a tak, gdy go jadł to te sępy siedziały koło niego i mu podgryzały bułeczkę 😀

Teraz mam je piec częściej i już!

Wy również spróbujcie zrobić te bułeczki, bo są naprawdę proste i szybkie, a do tego o niebo lepsze niż te ze sklepu 🙂

A z ciasta francuskiego możecie również upiec rożki z jabłkami albo klasyczne palmiery.

 

bułeczki francuskie z budyniem

 

ciastka z budyniem

 

bułeczki z malinami

 

ciasteczka z malinami

 

ciasteczka z budyniem

 

bułeczki francuskie z budyniem

 

Francuskie ciastka z budyniem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
  • opakowanie ciasta francuskiego (jeśli jest mrożone, to je rozmróź wcześniej)
  • pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (20 g)
  • 1 łyżka cukru do budyniu
  • 200 ml mleka
  • maliny - użyłam mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
Wykonanie
  1. Przygotuj budyń - zagotuj mniej więcej ⅔ mleka, a w reszcie rozprowadź proszek budyniowy z cukrem.
  2. Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż zgęstnieje.
  3. Gotowy budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała powierzchni budyniu - zapobiegnie to tworzeniu się twardej powierzchni.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów.
  5. Jedną połowę każdego kwadratu natnij w paski (ale nie do samego końca - pod przepisem jest zdjęcie jak to powinno wyglądać :)), na drugą część nałóż budyń, a na nim ułóż maliny.
  6. Przykryj nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklej - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz brzegi posmarować odrobiną wody.
  7. Bułeczki piecz w 220 stopniach przez około 15-20 minut - aż będą rumiane.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Przed podaniem możesz posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.

 

bułeczki z byduniem

 

Related Post

Reklama

  • Zawsze w cukierni pierwsze co wybierałyśmy to francuskie z budyniem albo serem 😀 A wersja dodatkowo jeszcze z owocami to dopiero musi być mega połączenie 😀

%d bloggers like this: