Francuskie ciastka z budyniem
Przepis na francuskie ciastka z budyniem i malinami
Przepis na proste francuskie ciastka z budyniem i malinami z gotowego ciasta francuskiego to szybki sposób na przygotowanie wykwintnych i smakowitych wypieków. Gotowe ciasto francuskie stanowi bazę dla tych delikatnych i puszystych ciastek. Wypełnione budyniowym kremem, który nadaje im aksamitnej konsystencji, oraz soczystymi malinami, dodają smaku i świeżości. To połączenie kremowej słodyczy z lekko kwaśnymi malinami w chrupiącej otoczce ciasta francuskiego jest doskonałą propozycją dla miłośników eleganckich smaków we francuskim stylu. Te proste w przygotowaniu ciastka są idealne na słodkie popołudniowe spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Francuskie ciastka z budyniem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie słodkie wypieki, to wykorzystaj gotowe ciasto francuskie i upiecz takie smakowite bułeczki.
Francuskie ciastka z budyniem przepis
Składniki
składniki na ciastka z budyniem i malinami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ((jeśli jest mrożone, to je rozmróź wcześniej))
- 20 g budyniu waniliowego (lub śmietankowego – pół opakowania)
- 1 łyżka cukru ( do budyniu)
- 200 ml mleka
- maliny ( – użyłam mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z budyniem i malinami
- Przygotuj budyń – zagotuj mniej więcej 2/3 mleka, a w reszcie rozprowadź proszek budyniowy z cukrem.20 g budyniu waniliowego, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru
- Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała powierzchni budyniu – zapobiegnie to tworzeniu się twardej powierzchni.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów.1 opakowanie ciasta francuskiego
- Jedną połowę każdego kwadratu natnij w paski (ale nie do samego końca – pod przepisem jest zdjęcie jak to powinno wyglądać :)), na drugą część nałóż budyń, a na nim ułóż maliny.maliny
- Przykryj nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklej – jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz brzegi posmarować odrobiną wody.
- Bułeczki piecz ciastka w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.
Prywatne
Ciastka z budyniem i malinami – uwagi
Moje dzieci uwielbiają sklepowe słodkie bułeczki z budyniem i owocami. W końcu pomyślałam, że w sumie sama mogę im takie upiec i sprawdzić, czy mogę się równać z takimi „sklepowymi” :) Dzieci poszły do szkoły, a ja zabrałam się do roboty. Najpierw ugotowałam budyń (w mniejszej ilości mleka), potem przygotowałam bułeczki i je upiekłam. Moja bułeczka pożarta do kawki była super, ale dalej nie byłam pewna, czy ciasteczka przejdą test u dzieci.
W końcu dzieciaki wróciły ze szkoły, a ja z drżącym sercem zaproponowałam im te moje francuskie ciastka z budyniem i malinami. Chcecie poznać ich reakcję?
Otóż musiałam ratować ostatnie ciastko, aby mąż mógł spróbować :) a tak, gdy go jadł to te sępy siedziały koło niego i mu podgryzały bułeczkę :D Następnego dnia musiałam upiec nowe ciastka z budyniem i malinami. Teraz mam je piec częściej i już!
Wy również spróbujcie zrobić te bułeczki z malinami, bo są naprawdę proste i szybkie, a do tego o niebo lepsze niż te ze sklepu :) A z ciasta francuskiego możecie również upiec rożki z jabłkami albo klasyczne palmiery.
Zachęcam wam również do wypróbowania innych przepisów na ciastka.
Polecane przepisy na proste ciastka z ciasta francuskiego
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na proste desery, które możesz przygotować z ciasta francuskiego. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy.
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy piec góra dół? Czy z termoobiegiem? Nigdy tego nie wiem…
W trybie góra/dół
Czy te ciasteczka na kolejny dzień bedą również tak samo dobre, czy lepiej je tego samego dnia zjeść?
Nam nie zostały żadne do następnego dnia, ale myślę, że najlepsze są tego samego dnia po upieczeniu.
Zawsze w cukierni pierwsze co wybierałyśmy to francuskie z budyniem albo serem :D A wersja dodatkowo jeszcze z owocami to dopiero musi być mega połączenie :D
O tak :)