Francuskie ciastka z budyniem

Zaktualizowany: 2024 6 lutego
bułeczki francuskie z budyniem i malinami

Przepis na francuskie ciastka z budyniem i malinami

Przepis na proste francuskie ciastka z budyniem i malinami z gotowego ciasta francuskiego to szybki sposób na przygotowanie wykwintnych i smakowitych wypieków. Gotowe ciasto francuskie stanowi bazę dla tych delikatnych i puszystych ciastek. Wypełnione budyniowym kremem, który nadaje im aksamitnej konsystencji, oraz soczystymi malinami, dodają smaku i świeżości. To połączenie kremowej słodyczy z lekko kwaśnymi malinami w chrupiącej otoczce ciasta francuskiego jest doskonałą propozycją dla miłośników eleganckich smaków we francuskim stylu. Te proste w przygotowaniu ciastka są idealne na słodkie popołudniowe spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Spróbuj koniecznie!

bułeczki francuskie z budyniem

Francuskie ciastka z budyniem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie słodkie wypieki, to wykorzystaj gotowe ciasto francuskie i upiecz takie smakowite bułeczki.

bułeczki francuskie z budyniem i malinami

Francuskie ciastka z budyniem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciastka z ciasta francuskiego nadzianego budyniem i malinami.
4.56 z 9 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Składniki

składniki na ciastka z budyniem i malinami

Instrukcja
 

Jak zrobić ciastka z budyniem i malinami

  • Przygotuj budyń – zagotuj mniej więcej 2/3 mleka, a w reszcie rozprowadź proszek budyniowy z cukrem.
    20 g budyniu waniliowego, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru
  • Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż zgęstnieje.
  • Gotowy budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała powierzchni budyniu – zapobiegnie to tworzeniu się twardej powierzchni.
  • Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów.
    1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Jedną połowę każdego kwadratu natnij w paski (ale nie do samego końca – pod przepisem jest zdjęcie jak to powinno wyglądać :)), na drugą część nałóż budyń, a na nim ułóż maliny.
    maliny
  • Przykryj nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklej – jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz brzegi posmarować odrobiną wody.
  • Bułeczki piecz ciastka w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-20 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem możesz posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.
Prywatne
Słowa kluczowe bułeczki z budyniem, ciastka z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciastka z budyniem

Ciastka z budyniem i malinami – uwagi

Moje dzieci uwielbiają sklepowe słodkie bułeczki z budyniem i owocami. W końcu pomyślałam, że w sumie sama mogę im takie upiec i sprawdzić, czy mogę się równać z takimi „sklepowymi” :) Dzieci poszły do szkoły, a ja zabrałam się do roboty. Najpierw ugotowałam budyń (w mniejszej ilości mleka), potem przygotowałam bułeczki i je upiekłam. Moja bułeczka pożarta do kawki była super, ale dalej nie byłam pewna, czy ciasteczka przejdą test u dzieci.

W końcu dzieciaki wróciły ze szkoły, a ja z drżącym sercem zaproponowałam im te moje francuskie ciastka z budyniem i malinami. Chcecie poznać ich reakcję?

Otóż musiałam ratować ostatnie ciastko, aby mąż mógł spróbować :) a tak, gdy go jadł to te sępy siedziały koło niego i mu podgryzały bułeczkę :D Następnego dnia musiałam upiec nowe ciastka z budyniem i malinami. Teraz mam je piec częściej i już!

Wy również spróbujcie zrobić te bułeczki z malinami, bo są naprawdę proste i szybkie, a do tego o niebo lepsze niż te ze sklepu :) A z ciasta francuskiego możecie również upiec rożki z jabłkami albo klasyczne palmiery.

Zachęcam wam również do wypróbowania innych przepisów na ciastka.

bułeczki z malinami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.56 z 9 ocen
Postaw mi kawę
ciasteczka z malinami
ciasteczka z budyniem
bułeczki francuskie z budyniem
bułeczki z byduniem

Polecane przepisy na proste ciastka z ciasta francuskiego

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na proste desery, które możesz przygotować z ciasta francuskiego. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy.

Opublikowano: 2017 25 marca

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 7adcb6fc7d7dd2a5e00ccd6531053aa5?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 27 stycznia w 18:08- Odpowiedz

    Czy piec góra dół? Czy z termoobiegiem? Nigdy tego nie wiem…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 27 stycznia w 18:21- Odpowiedz

      W trybie góra/dół

  2. 698b785011d18b8d355577e454b27654?s=54&d=mm&r=g
    Ania :) 2018 30 stycznia w 22:24- Odpowiedz

    Czy te ciasteczka na kolejny dzień bedą również tak samo dobre, czy lepiej je tego samego dnia zjeść?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 31 stycznia w 09:16- Odpowiedz

      Nam nie zostały żadne do następnego dnia, ale myślę, że najlepsze są tego samego dnia po upieczeniu.

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 25 marca w 18:59- Odpowiedz

    Zawsze w cukierni pierwsze co wybierałyśmy to francuskie z budyniem albo serem :D A wersja dodatkowo jeszcze z owocami to dopiero musi być mega połączenie :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 25 marca w 21:46- Odpowiedz

      O tak :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy