Brzoskwiniowy jogurtowiec
Ciasto morelowo-borówkowe

 

Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.

Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).

Taka frużelina będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.

W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.

Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.

Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).

Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.

Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).

Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia,

 

truskawkowa frużelina2

truskawkowa frużelina4

truskawkowa frużelina1

 

Frużelina truskawkowa na zimę
 
Autor:
Ilość: 5
Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki
Wykonanie
  1. Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.
  2. Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).
  3. Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
  4. Podgotuj truskawki na małym ogniu - dodaj sok z cytryny.
  5. Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą - energicznie wymieszaj.
  6. Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.

 

Brzoskwiniowy jogurtowiec
Ciasto morelowo-borówkowe

Related Post