Frużelina truskawkowa na zimę

Zaktualizowany: 2023 27 lipca
truskawkowa frużelina

Przepis na domową frużelinę z truskawek

Dziś u mnie frużelina truskawkowa, którą możecie przygotować w słoiczkach na zimę, albo wykorzystać od razu jako dodatek do ciast, deserów, placków czy naleśników. Jeśli używacie ją doraźnie, to możecie ją zrobić z połowy porcji.

domowa truskawkowa frużelina

Frużelina truskawkowa na zimę przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne owocowe przetwory, to w tym roku zróbcie cudowną frużelinę z truskawek i wykorzystajcie ją w swoich deserach.

frużelina z truskawek

Frużelina truskawkowa na zimę przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową frużelinę z truskawek idealną jako dodatek do deserów.
4.50 z 16 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 3 hours
Czas całkowity 3 hours 30 minut
Porcje 5
Składniki

składniki na frużelinę z truskawek

  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru ((zależy od słodyczy truskawek) – 200-300 g)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ((czubate))
  • około 50-100 ml wody (do rozpuszczenia mąki)
Instrukcja
 

Jak zrobić frużelinę truskawkową

  • Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.
    1 kg truskawek
  • Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).
    1-1,5 szklanki cukru
  • Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
  • Podgotuj truskawki na małym ogniu – dodaj sok z cytryny.
    sok z jednej średniej cytryny
  • Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą – energicznie wymieszaj.
    2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 50-100 ml wody
  • Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.
Prywatne
Słowa kluczowe frużelina owocowa, jak zrobić frużelinę, jak zrobić owoce w żelu, owoce w żelu, przetwory z truskawek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
frużelina truskawkowa

Frużelina z truskawek – uwagi

Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.

Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).

Taka frużelina truskawkowa będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.

W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.

Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.

Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).

Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.

Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).

Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia.

Polecane przepisy na domowe przetwory z owoców

Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne owocowe frużeliny i konfitury.

Opublikowano: 2014 1 lipca

Podziel się przepisem

19 komentarzy

  1. 1361fd3d12d812dd96413ba62caf2f21?s=54&d=mm&r=g
    Ela 2023 24 czerwca w 07:43- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Frużelina wyszła super! To co nie włożyłam do słoika natychmiast zniknęło. Domowy degustator się poczęstował :)

  2. 800e57b1c19457251db87e5439d427c0?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2021 9 września w 21:48- Odpowiedz

    Dzielone malinowa zrobić w ten sam sposób?

  3. 13fbaa4f9ad0466a95b468310ec07e82?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2020 18 czerwca w 12:45- Odpowiedz

    Czy taka fruzelina przetrwa zimę na półce w spiżarce jeśli dekiel się zassie? Czy trzeba ją trzymać w lodówce??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 18 czerwca w 13:30- Odpowiedz

      Spokojnie możesz je trzymać jak normalne przetwory! :)

  4. 837581082e2a150f7f7856bf99c54762?s=54&d=mm&r=g
    basia 2018 14 czerwca w 15:36- Odpowiedz

    Frużelina jest pyszna :) Wcale nie czuć mąki! Super!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 14 czerwca w 18:13- Odpowiedz

      Super Basiu, że ci smakuje :)

  5. 6e3fe8110825ed9b66a669a37680aa82?s=54&d=mm&r=g
    Emilia Godlewska 2017 28 lipca w 23:23- Odpowiedz

    aaaaaaa…moja frużelina smakuje jak kisiel;/

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 29 lipca w 10:55- Odpowiedz

      Ona tak trochę smakuje – to przez mąkę ziemniaczaną :)

      • 6e3fe8110825ed9b66a669a37680aa82?s=54&d=mm&r=g
        Emilia Godlewska 2017 29 lipca w 14:59- Odpowiedz

        To co nie zmieściło mi się do słoiczków, zostawiłam w miseczce na noc- intensywny smak „kisielu” już przestał tak razić;P do głosu doszły truskawki;) mąka się chyba „przegryzła”, a słoiczki z frużeliną wyglądają cudnie;) dziękuję!

  6. 566fd9bd0cf87cd6d34bac7bd2f02f1b?s=54&d=mm&r=g
    Gosiam 2016 28 lipca w 17:27- Odpowiedz

    Witam . Czy konieczne jest dodawanie cukru ? Niektóre owoce same w sobie są bardzo słodkie. Prosze mi napisać czy mogę obejść sie bez dodatkowej słodyczy :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 28 lipca w 17:46- Odpowiedz

      Ogólnie cukier działa jako substancja konserwująca. Możesz ograniczyć jego ilość – daj do smaku :)

  7. Tort Angry Birds dla Marcela « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 2 sierpnia w 07:34- Odpowiedz

    […] Mamy tu biały biszkopt, krem który uwielbiają dzieci, czyli bita śmietana i mascarpone oraz masę domowej frużeliny truskawkowej (możecie ją zrobić sami – przepis znajdziecie tutaj). […]

  8. Frużelina wiśniowa do słoików « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 30 lipca w 07:31- Odpowiedz

    […] sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny […]

  9. ?s=54&d=mm&r=g
    Nina Wrońska 2014 1 lipca w 19:37- Odpowiedz

    dzięki za przepis – wyszło mi 5 słoików – oblizałam łyżkę – ale pycha!!

  10. ?s=54&d=mm&r=g
    Nina Wrońska 2014 1 lipca w 07:39- Odpowiedz

    to w takim razie truskawki już sie marynują w cukrze :)

  11. ?s=54&d=mm&r=g
    Nina Wrońska 2014 1 lipca w 06:41- Odpowiedz

    Czy trzeba jeszcze zawekować słoiki, czy wystarczy odwrócić je do góry nogami?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 1 lipca w 09:34- Odpowiedz

      Ja ich nie wekowałam :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy