Frużelina truskawkowa na zimę
Przepis na domową frużelinę z truskawek
Dziś u mnie frużelina truskawkowa, którą możecie przygotować w słoiczkach na zimę, albo wykorzystać od razu jako dodatek do ciast, deserów, placków czy naleśników. Jeśli używacie ją doraźnie, to możecie ją zrobić z połowy porcji.
Spis treści
Frużelina truskawkowa na zimę przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne owocowe przetwory, to w tym roku zróbcie cudowną frużelinę z truskawek i wykorzystajcie ją w swoich deserach.
Frużelina truskawkowa na zimę przepis
Składniki
składniki na frużelinę z truskawek
- 1 kg truskawek
- 1-1,5 szklanki cukru ((zależy od słodyczy truskawek) – 200-300 g)
- sok z jednej średniej cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ((czubate))
- około 50-100 ml wody (do rozpuszczenia mąki)
Instrukcja
Jak zrobić frużelinę truskawkową
- Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.1 kg truskawek
- Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).1-1,5 szklanki cukru
- Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
- Podgotuj truskawki na małym ogniu – dodaj sok z cytryny.sok z jednej średniej cytryny
- Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą – energicznie wymieszaj.2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 50-100 ml wody
- Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.
Prywatne
Frużelina z truskawek – uwagi
Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.
Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).
Taka frużelina truskawkowa będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.
W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.
Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.
Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).
Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.
Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).
Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia.
Polecane przepisy na domowe przetwory z owoców
Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne owocowe frużeliny i konfitury.
19 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Frużelina wyszła super! To co nie włożyłam do słoika natychmiast zniknęło. Domowy degustator się poczęstował :)
Super :)
Dzielone malinowa zrobić w ten sam sposób?
Tak
Czy taka fruzelina przetrwa zimę na półce w spiżarce jeśli dekiel się zassie? Czy trzeba ją trzymać w lodówce??
Spokojnie możesz je trzymać jak normalne przetwory! :)
Frużelina jest pyszna :) Wcale nie czuć mąki! Super!
Super Basiu, że ci smakuje :)
aaaaaaa…moja frużelina smakuje jak kisiel;/
Ona tak trochę smakuje – to przez mąkę ziemniaczaną :)
To co nie zmieściło mi się do słoiczków, zostawiłam w miseczce na noc- intensywny smak „kisielu” już przestał tak razić;P do głosu doszły truskawki;) mąka się chyba „przegryzła”, a słoiczki z frużeliną wyglądają cudnie;) dziękuję!
Witam . Czy konieczne jest dodawanie cukru ? Niektóre owoce same w sobie są bardzo słodkie. Prosze mi napisać czy mogę obejść sie bez dodatkowej słodyczy :)
Ogólnie cukier działa jako substancja konserwująca. Możesz ograniczyć jego ilość – daj do smaku :)
[…] Mamy tu biały biszkopt, krem który uwielbiają dzieci, czyli bita śmietana i mascarpone oraz masę domowej frużeliny truskawkowej (możecie ją zrobić sami – przepis znajdziecie tutaj). […]
[…] sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny […]
dzięki za przepis – wyszło mi 5 słoików – oblizałam łyżkę – ale pycha!!
to w takim razie truskawki już sie marynują w cukrze :)
Czy trzeba jeszcze zawekować słoiki, czy wystarczy odwrócić je do góry nogami?
Ja ich nie wekowałam :)