Frużelina wiśniowa do słoików

Zaktualizowany: 2023 26 lipca
frużelina wiśniowa

Przepis na frużelinę wiśniową idealną do deserów i nie tylko

Dziś u mnie bardziej przetworowo, bo rozgościła się tu frużelina wiśniowa, którą możecie zrobić w słoiki i wykorzystać jesienią. Frużelinę możecie też zużyć od razu jako dodatek do tortów, ciast, deserów czy też placków i naleśników.

frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie wiśnie i przetwory z wiśni, to w tym roku zróbcie frużelinę wiśniową, która wspaniale nadaje się jako dodatek do różnych ciast i deserów.

frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa do słoików przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową frużelinę z wiśni idealną jako dodatek do ciast.
4.21 z 77 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 4 słoiki
Składniki

składniki na frużelinę wiśniową

  • 1 kg wiśni (wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
  • 300-400 g cukru (do smaku)
  • 1 cytryna (sok z niej wyciśnięty)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ((użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku))
  • 50 ml wody ( – do rozrobienia mąki)
Instrukcja
 

Jak zrobić frużelinę wiśniową

  • Wiśnie podgotuj razem z cukrem – w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku – ja gotowałam około godzinę.
    1 kg wiśni, 300-400 g cukru
  • Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.
    1 cytryna
  • Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj – powinien powstać ci kisiel.
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 ml wody
  • Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).
Notatki
Słoiki przed nałożeniem frużeliny należy wyparzyć wrzątkiem – zalewa się je do pełna wrzątkiem i pozostawia tak na około 15 minut (podobnie przykrywki), albo można je wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Prywatne
Słowa kluczowe jak zrobić frużelinę, wiśnie w sosie, wiśnie w żelu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
frużelina wiśniowa1

Frużelina z wiśni – uwagi

Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej.

Taka frużelina wiśniowa będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników :)

Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników ;)

Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.

Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” ;)

frużelina wiśniowa3
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.21 z 77 ocen
Postaw mi kawę

 Polecane przepisy na owocowe przetwory

Zobaczcie również inne moje przepisy na różne owocowe przetwory, które będą idealne na jesień i zimę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 30 lipca

Podziel się przepisem

28 komentarzy

  1. 51c8a0b1a8435e90db2b2a4893f013a7?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2023 20 czerwca w 15:00- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Dziekuje za przepis,fruzelina wyszla pyszna

  2. 0be09dd607aea5532add5702c5e198ce?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2022 30 lipca w 07:35- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    A gotową i ostudzona fruzeline należy przechowywać w lodówce czy można postawić razem z innymi sloikami w szafce?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 30 lipca w 10:42- Odpowiedz

      Ja je trzymałam w szafce. Oczywiście zamykana na gorąco do zassania nakrętki (lub wekowana)

  3. 9e48a3ae458f1eb83444c03bf885b738?s=54&d=mm&r=g
    Wioleta 2022 11 lipca w 17:01- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Frużelina wyszła przepyszna

  4. 90c6dc997a6fcd07f03dcbfe832e124f?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2022 9 lipca w 22:54- Odpowiedz

    Czy fruzelina po jakimś czasie robi się rzadka,?

    • 1f2cac2863063fda1bae133e69e9658e?s=54&d=mm&r=g
      Alicja 2022 11 lipca w 18:18- Odpowiedz

      Kiedyś zrobiłam taką frużelinę. Po mniej więcej roku zrobiła się rzadka, ale po krótkim podgrzaniu w garnuszku znów gęstniała. Była świetna do gofrów.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 17 lipca w 11:30- Odpowiedz

      Mi jak długo stała w słoiku, to lekko podeszła wodą, ale dokładnie wymieszałam i była wtedy ok.

  5. bf9d573dacc808e82c317b2bdc335291?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2022 8 lipca w 19:09- Odpowiedz

    Czy frużelina postoi dłużej (jako typowe przetwory „na zimę”) czy raczej to taka wersja sloikowa do szybkiego spożycia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 8 lipca w 19:23- Odpowiedz

      U mnie postała długo, ale z czasem kolor się utlenił

  6. 6d618bdbef9e7b0f43b9975d52f83615?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2022 16 czerwca w 16:25- Odpowiedz

    Witam, mam 2 pytania.
    1. Czy wiśnie można zblendowac?
    2. Czy do przygotowania fruzeliny można wykorzystać wiśnie pozostałe po nalewce?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 16 czerwca w 17:04- Odpowiedz

      Można zblendować, ale fajniejsze są gdy są większe owoce. Myślę, że możesz użyć takie owoce, tylko puszczą mniej soku. Z wiśni z nalewki polecam zrobić pijane crumble – przepis na blogu

  7. a026b179445f1eb6b6d0df7d97666bfe?s=54&d=mm&r=g
    Marlena 2021 23 lipca w 14:42- Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Już drugi rok z niego korzystam. Frużelina wiśniowa, czereśniowa do gofrów a z jagód na jagodzianki. Przepychota !!!

  8. 9398304959894da33449bbe13ca72a29?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2021 19 lipca w 12:45- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Serio do głupiego przepisu potrzeba całej historii?! Albo prowadzisz blog z przepisami albo dziennik. Blog przez wywody traci na atrakcyjnosci

  9. 0f4f1e92e1959c0ae5fbaea211a086b0?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 17 lipca w 17:51- Odpowiedz

    Ja będę dzisiaj robiła według tego przepisu

  10. d89e05ef8e36742019a21a766c1b5d07?s=54&d=mm&r=g
    Martyna Pietruszka 2020 27 sierpnia w 20:04- Odpowiedz

    Sezon na wiśnie trwa, więc i frużelina do słoiczków się robi. Bardzo apetyczna.

  11. 80d51e8344b74b4359d763904218813f?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2018 13 lipca w 12:59- Odpowiedz

    czy zamiast cukru można użyć ksylitolu ? i czy potrzeba go aż w tak dużej ilości ? Jeśli dam mniej to będzie za kważne ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 13 lipca w 13:04- Odpowiedz

      Cukier możesz zastąpić ksylitolem. Co do jego ilości, to wszystko zależy od kwaśności wiśni, możesz dać mniej i potem dosłodzić w razie potrzeby.

  12. Miodowe pancakes - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 20 stycznia w 07:03- Odpowiedz

    […] możecie zrobić sami – na śniadanie wystarczy 1/4 porcji z tego przepisu – możecie użyć wiśnie mrożone lub z […]

  13. Sernik czarnoleski - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 18 stycznia w 07:01- Odpowiedz

    […] przygotowałam z kompotu z wiśni, ale możecie zrobić ją z mrożonych lub świeżych owoców z tego przepisu (wtedy proponuję zrobienie z połowy przepisu albo z 1/4) – ja nie zużyłam całej […]

  14. 7594794fc5520da305f3873383976b14?s=54&d=mm&r=g
    Anna Ratajczak 2015 5 lipca w 23:20- Odpowiedz

    Mega pyszne polecam Ciekawi mnie tylko ile moga przelezakować

  15. ?s=54&d=mm&r=g
    Nina Wrońska 2014 5 sierpnia w 07:24- Odpowiedz

    Współpracownicy bardzo dziękuję za wyroby wiśniowe :) Były pyszne!

  16. ?s=54&d=mm&r=g
    Bernadetta Szczepkowicz 2016 10 sierpnia w 10:25- Odpowiedz

    poprostu miodzio,fruzelina pychotka

  17. ?s=54&d=mm&r=g
    Nina Wrońska 2014 5 sierpnia w 07:24- Odpowiedz

    Współpracownicy bardzo dziękuję za wyroby wiśniowe :) Były pyszne!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy