Frużelina wiśniowa do słoików
Przepis na frużelinę wiśniową idealną do deserów i nie tylko
Dziś u mnie bardziej przetworowo, bo rozgościła się tu frużelina wiśniowa, którą możecie zrobić w słoiki i wykorzystać jesienią. Frużelinę możecie też zużyć od razu jako dodatek do tortów, ciast, deserów czy też placków i naleśników.
Spis treści
Frużelina wiśniowa przepis krok po kroku
Jeśli lubicie wiśnie i przetwory z wiśni, to w tym roku zróbcie frużelinę wiśniową, która wspaniale nadaje się jako dodatek do różnych ciast i deserów.
Frużelina wiśniowa do słoików przepis
Składniki
składniki na frużelinę wiśniową
- 1 kg wiśni (wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
- 300-400 g cukru (do smaku)
- 1 cytryna (sok z niej wyciśnięty)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ((użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku))
- 50 ml wody ( – do rozrobienia mąki)
Instrukcja
Jak zrobić frużelinę wiśniową
- Wiśnie podgotuj razem z cukrem – w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku – ja gotowałam około godzinę.1 kg wiśni, 300-400 g cukru
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.1 cytryna
- Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj – powinien powstać ci kisiel.2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 ml wody
- Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).
Notatki
Prywatne
Frużelina z wiśni – uwagi
Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej.
Taka frużelina wiśniowa będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników :)
Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników ;)
Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.
Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” ;)
Polecane przepisy na owocowe przetwory
Zobaczcie również inne moje przepisy na różne owocowe przetwory, które będą idealne na jesień i zimę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
28 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dziekuje za przepis,fruzelina wyszla pyszna
Super
A gotową i ostudzona fruzeline należy przechowywać w lodówce czy można postawić razem z innymi sloikami w szafce?
Ja je trzymałam w szafce. Oczywiście zamykana na gorąco do zassania nakrętki (lub wekowana)
Frużelina wyszła przepyszna
Super :)
Czy fruzelina po jakimś czasie robi się rzadka,?
Kiedyś zrobiłam taką frużelinę. Po mniej więcej roku zrobiła się rzadka, ale po krótkim podgrzaniu w garnuszku znów gęstniała. Była świetna do gofrów.
Mi jak długo stała w słoiku, to lekko podeszła wodą, ale dokładnie wymieszałam i była wtedy ok.
Czy frużelina postoi dłużej (jako typowe przetwory „na zimę”) czy raczej to taka wersja sloikowa do szybkiego spożycia?
U mnie postała długo, ale z czasem kolor się utlenił
Dziękuję
Witam, mam 2 pytania.
1. Czy wiśnie można zblendowac?
2. Czy do przygotowania fruzeliny można wykorzystać wiśnie pozostałe po nalewce?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Można zblendować, ale fajniejsze są gdy są większe owoce. Myślę, że możesz użyć takie owoce, tylko puszczą mniej soku. Z wiśni z nalewki polecam zrobić pijane crumble – przepis na blogu
Dziękuję za przepis. Już drugi rok z niego korzystam. Frużelina wiśniowa, czereśniowa do gofrów a z jagód na jagodzianki. Przepychota !!!
Super!
Serio do głupiego przepisu potrzeba całej historii?! Albo prowadzisz blog z przepisami albo dziennik. Blog przez wywody traci na atrakcyjnosci
Serio??
Ja będę dzisiaj robiła według tego przepisu
Sezon na wiśnie trwa, więc i frużelina do słoiczków się robi. Bardzo apetyczna.
czy zamiast cukru można użyć ksylitolu ? i czy potrzeba go aż w tak dużej ilości ? Jeśli dam mniej to będzie za kważne ?
Cukier możesz zastąpić ksylitolem. Co do jego ilości, to wszystko zależy od kwaśności wiśni, możesz dać mniej i potem dosłodzić w razie potrzeby.
[…] możecie zrobić sami – na śniadanie wystarczy 1/4 porcji z tego przepisu – możecie użyć wiśnie mrożone lub z […]
[…] przygotowałam z kompotu z wiśni, ale możecie zrobić ją z mrożonych lub świeżych owoców z tego przepisu (wtedy proponuję zrobienie z połowy przepisu albo z 1/4) – ja nie zużyłam całej […]
Mega pyszne polecam Ciekawi mnie tylko ile moga przelezakować
Współpracownicy bardzo dziękuję za wyroby wiśniowe :) Były pyszne!
poprostu miodzio,fruzelina pychotka
Współpracownicy bardzo dziękuję za wyroby wiśniowe :) Były pyszne!