Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie
Babeczki jabłkowo-cukiniowe

 

Ale narobię Wam apetytu 🙂

Popatrzcie tylko na zdjęcia – obłędna, lepiąca rozkosz dla podniebienia 🙂

Tylko nazwa jakoś nie taka 😉

Nazwa może być moląca, gdyż german cupcakes nie mają wiele wspólnego z Niemcami.

Podobno nazwa wywodzi się nie od kraju, lecz od nazwy czekolady produkowanej dawniej w USA – czekolada nazywała się właśnie German 🙂

A co to w zasadzie jest?

Czekoladowe babeczki (możecie wykorzystać właściwie dowolny przepis – chociaż ten jest bardzo fajny, bo działa w „systemie dwóch misek”) z ogromną masą kokosowo-orzechową na wierzchu – mniam.

Kokos i orzechy zanurzone są w masie z mleka skondensowanego, masła i cukru – i znowu mniam 🙂

To jak już Wam leci ślinka ….. zapraszam po przepis 🙂

german cupcakes4

german cupcakes2

german cupcakes3

German cupcakes, czyli niemieckie babeczki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • ⅓ szklanki cukru białego
  • ⅓ szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • ⅓ szklanki oleju
  • ⅓ szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wanilii
  • ⅓ szklanki gorącej wody
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
masa kokosowo-orzechowa:
  • pół puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 żółtka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • ewentualnie pół tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie
babeczki:
  1. W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj olej, mleko, jajko i wanilię.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj gorącą wodę i śmietanę - zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz prawie do pełna).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Babeczki po upieczeniu ostudź.
masa:
  1. W garnku podgrzej razem mleko skondensowane, cukier i masło.
  2. Dodaj żółtka i energicznie wymieszaj, na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
  3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj kokos i orzechy - wymieszaj.
  4. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
  5. Gęstą masę nałóż łyżką na babeczki..
  6. Możesz wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

 

Przepis znaleziony tutaj.

Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie
Babeczki jabłkowo-cukiniowe

Related Post