German cupcakes, czyli niemieckie babeczki
Przepis na czekoladowe babeczki z kokosowo-orzechową chrupką
German Cupcakes to słynne amerykańskie babeczki. Te pyszne czekoladowe babeczki zachwycą Was intensywnym smakiem i niezwykłym wierzchem ze słodkim kokosem i orzechami zatopionym w karmelowej masie. Takie babeczki to doskonały pomysł na deser. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
German cupcakes przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie wypieki pełne chrupiących orzechów, to koniecznie upieczcie te babeczki.
German cupcakes przepis
Składniki
składniki na czekoladowe babeczki:
- 1 szklanka mąki pszennej (- 150 g)
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego (- 100 g)
- 1/3 szklanki cukru białego (- 70 g)
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao (ok 30 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju (- 80 ml)
- 1/3 szklanki mleka (- 80 ml)
- 1 jajko (- rozmiar L)
- 1 łyżka wanilii
- 1/3 szklanki gorącej wody (- 80 ml)
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (- 60 ml)
składniki na masę kokosowo-orzechową
- 0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego (u mnie puszka 510 g)
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego (- 100 g)
- 50 g masła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki orzechów ( pekan lub włoskich – posiekanych )
- 50 g gorzkiej czekolady ( rozpuszczonej – do dekoracji – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki czekoladowe
- W misie miksera zmieszaj razem wszystkie suche składniki.1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 1/3 szklanki cukru białego, 1/3 szklanki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj olej, mleko, jajko i wanilię.1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżka wanilii
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
- Dodaj gorącą wodę i śmietanę – zmiksuj.1/3 szklanki gorącej wody, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz prawie do pełna).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Babeczki po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić masę kokosowo-orzechową na babeczki
- W garnku podgrzej razem mleko skondensowane, cukier i masło.0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła
- Dodaj żółtka i energicznie wymieszaj, na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj kokos i orzechy – wymieszaj.1 szklanka wiórek kokosowych, 3/4 szklanki orzechów
- Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
- Gęstą masę nałóż łyżką na babeczki..
- Możesz wierzch udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.50 g gorzkiej czekolady
Prywatne
Czekoladowe babeczki z kokosem i orzechami – uwagi
Ale narobię Wam apetytu :)
Popatrzcie tylko na zdjęcia – obłędna, lepiąca rozkosz dla podniebienia :)
Tylko nazwa jakoś nie taka ;)
Nazwa może być myląca, gdyż german cupcakes nie mają wiele wspólnego z Niemcami.
Podobno nazwa wywodzi się nie od kraju, lecz od nazwy czekolady produkowanej dawniej w USA – czekolada nazywała się właśnie German :)
A co to w zasadzie jest?
Czekoladowe babeczki (możecie wykorzystać właściwie dowolny przepis – chociaż ten jest bardzo fajny, bo działa w „systemie dwóch misek”) z ogromną masą kokosowo-orzechową na wierzchu – mniam.
Kokos i orzechy zanurzone są w masie z mleka skondensowanego, masła i cukru – i znowu mniam :)
To jak już Wam leci ślinka ….. zapraszam po przepis na czekoladowe babeczki kokosowo-orzechowe :)
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na babeczki.
Przepis znaleziony kiedyś w sieci na amerykańskiej stronie – ale nie pamiętam już gdzie :(
Polecane przepisy na babeczki czekoladowe
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki czekoladowe w różnym wydaniu. Tutaj polecam takie trzy przepisy: