Babeczki czekoladowe z powidłami
Sernik tiramisu

Myślę, że już czas rozpocząć na blogu sezon przedświąteczny – teraz często będą się pojawiać różne świąteczne wypieki i wpisy związane ze świętami. Mam nadzieję, że pozwali Wam to, przygotować na Boże Narodzenie wspaniałe wypieki 🙂

Zaczynamy od podstaw 🙂

Otóż chciałam Wam dziś podać przepis na rewelacyjną glazurę czekoladową, która jest idealna do pokrywania tortów, serników, różnych innych ciast oraz ciasteczek – jak np. świątecznych pierniczków 🙂

Glazura jest mało słodka, więc nie musicie się obawiać, że polane nią wypieki staną się zbyt słodkie.

Glazura po zastygnięciu tworzy piękną, równą, błyszczącą powierzchnię, a pierniczki skutecznie zabezpieczy przed wysychaniem 🙂

Będzie niezbędna przy świątecznych (i nie tylko) wypiekach.

Możecie przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce.

pierniczki glazura2

pierniczki glazura1

glazura1

Glazura czekoladowa na wypieki
 
Autor:
Składniki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 250 g cukru
  • 225 ml wody
  • 50 g miodu
  • 25 g żelatyny + 40 ml wody
Wykonanie
  1. Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotuj, dodaj miód.
  2. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie aby napęczniała, a następnie krótko podgrzej ją w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła.
  3. Dodaj żelatynę do polewy.
  4. Mieszaj całość do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  5. Zmiksuj masę i przecedź przez sitko.
  6. Ciepłą polewę przelej do miseczki, obwiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
  7. Tak przygotowana glazura może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystana wg potrzeby.
  8. Przed użyciem glazurę należy partiami lekko podgrzać w mikrofalówce, dokładnie wymieszać, tak aby nabrała płynności oraz ponownie przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  9. Płynną glazurą polej wypiek - staraj się nie wyrównywać zbyt mocno, bo możesz zostawić ślady na powierzchni.
  10. Pozwól aby glazura zastygła na wypieku - proces nastąpi szybciej jeśli ciasto umieścisz w lodówce.

Przepis znaleziony w Cukierni Lidla 🙂

Babeczki czekoladowe z powidłami
Sernik tiramisu

Related Post