Reklama


Glogg – szwedzkie wino grzane

Glogg – szwedzkie wino grzane

 

szwedzkie wino grzane

 

Glogg – szwedzkie wino grzane różni się od tego zwykle przeze mnie przygotowywanego tym, że jest wzmocnione drugim alkoholem 🙂

Brzmi dobrze, co?

Przepis na glogg wypatrzyłam na blogu Madame Edith, który jest moim zeszłorocznym objawieniem – to prawdziwa kopalnia ciekawych przepisów (już mam odłożone do notesika jej przepisy na desery z chałwą :D).

Aby wino było bardziej aromatyczne musi postać kilka godzin z przyprawami – świeżym imbirem, skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem i goździkami.

Takie zaromatyzowane wino podgrzewamy potem z rumem (albo np. whiskey) i sokiem z pomarańczy i pyszny glogg gotowy 🙂

Jedna uwaga – wina nie można zagotować – gotowanie „zabija” alkohol – po prostu wyparowuje on z wina. Dlatego tylko podgrzewamy, aby był ciepły.

Jako podstawę wykorzystałam domowe wino mojego męża, Wy możecie użyć dowolne wino wytrawne, pół wytrawne lub pół słodkie – nie ma to większego znaczenia, bo i tak na koniec wino dobrze jest dosłodzić miodem – jego ilość zależy już od Waszych preferencji 🙂

A na ciepło do picia polecam też domowy ajerkoniak z rumem 🙂

 

wino grzane

 

wino grzane z rumem

 

wino grzane

 

glogg

 

Glogg - szwedzkie wino grzane
 
Autor:
Składniki
  • 750 ml czerwonego wina
  • 3 laski cynamonu
  • około 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • skórka cienko obranej pomarańczy
  • około 150 ml rumu (lub innego alkoholu)
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • miód do smaku
  • kilka rodzynek
  • kilka migdałów
Wykonanie
  1. Wino przelej do rondelka, dodaj cynamon, kardamon, goździki, anyż oraz obraną skórkę z pomarańczy.
  2. Dodaj pokrojony na plasterki imbir.
  3. Rondelek przykryj pokrywką i odstaw najlepiej na kilka godzin.
  4. Wino podgrzej razem z przyprawami, dodaj alkohol oraz sok z pomarańczy - pamiętaj, aby nie zagotować wina.
  5. Dosłódź glogg do smaku miodem.
  6. Przelej wino przez sitko do szklaneczek.
  7. Do każdej dodaj po kilka rodzynek i migdałów.
  8. Podawaj na ciepło.
 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: