Przepis na gofry belgijskie
Chrupiące drożdżowe gofry belgijskie sprawdzony przepis
Czy ktoś jeszcze lubi się delektować pysznymi goframi w ciągu dnia? Właśnie upiekłam te belgijskie smakołyki w domu i są nieziemskie! Pachną cynamonem i wanilią, a wierzch jest idealnie chrupiący. Polecam każdemu, kto chce poczuć smak prawdziwych, domowych gofrów belgijskich. Uwielbiam je z bitą śmietaną, sosem czekoladowym i świeżymi owocami. To moje ulubione danie na śniadanie, ale nadaje się również na deser lub przekąskę. A Ty, kiedy ostatnio jadłeś/aś gofry? Najlepszy gofr belgijski może być Twój już dziś!
Spis treści
Karmelowe gofry belgijskie – przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiacie słodkie i chrupiące gofry to koniecznie zróbcie belgijskie gofry na drożdżach z karmelizowanym cukrem perłowym. To chyba jedne z najlepszych gofrów na świecie!
Gofry belgijskie przepis
Składniki
składniki na gofry belgijskie
- 360 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 160 ml mleka (ciepłego (ale nie gorącego))
- 30 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, ale gorąco polecam)
- 100 g masła (rozpuszczonego )
- 100 g grubego cukru perłowego
Instrukcja
Jak zrobić gofry belgijskie krok po kroku
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zamieszaj. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 160 ml mleka
- W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, żółtka, sól, cynamon i cukier waniliowy.360 g mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut – możesz miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni.
- Po tym czasie dodaj do ciasta cukier perłowy i wymieszaj.100 g grubego cukru perłowego
- Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy – nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy – gofry mają mieć nieregularny kształt.
- Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Prywatne
Drożdżowe gofry belgijskie – uwagi
Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam!
Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego).
Najbardziej ucieszyła mnie reakcja dzieci – córka powiedziała, że są przepyszne i chce codziennie. A syn chciał aby obudzić go o 5 rano, aby mógł upiec takie gofry kolegom w szkole.
Jak zrobić belgijskie gofry drożdżowe – wskazówki
Gofr belgijski to gofr drożdżowy. Dlatego do ich zrobienia musicie przygotować ciasto drożdżowe. To jedna z przyczyn, dlaczego te gofry są tak bardzo chrupiące i pyszne.
Ciasto polecam przygotować z pomocą miksera – zdoła on dobrze napowietrzyć ciasto, dzięki czemu będzie lżejsze i bardziej puszyste. Gotowe ciasto na gofry odstawiamy w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej), aby sobie trochę podrosło i stało się lżejsze.
Druga przyczyna – to cukier dodawany do ciasta.
Sekretem tych gofrów jest cukier.
Ale nie taki zwyczajny, tylko cukier perłowy – w dużych groszkach – dosypuje się go tuż przed pieczeniem – tak aby nie zdążył rozpuścić się w cieście i delikatnie miesza.
W trakcie pieczenia cukier zaczyna rozpuszczać się od mocno rozgrzanej gofrownicy i zamienia się w karmel – mniam.
Ciasto na gofry jest drożdżowe i jeśli rano macie mało czasu, to możecie przygotować go wieczorem – wtedy nie dodawajcie do ciasta cukru perłowego!
Rano trzeba go ogrzać (np. przez wstawienie do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni), dodać cukier i można piec pyszne gofry :D
Zjedz je jeszcze na ciepło – możesz je posypać cukrem pudrem, albo podać z ulubionymi dodatkami. Świetnie się tu sprawdzą świeże owoce i bita śmietana.
Podaję od razu większą porcję – na około 18 sztuk – bo i tak szybko Wam znikną.
A jak te znikną, to przygotujcie sobie gofry z moich innych przepisów – np. gofry bananowe, budyniowe, czy też czekoladowe.
Przepis znalazłam na stronie Chilli bite – podaję z małymi zmianami.
Polecane przepisy na gofry domowe
Jeśli lubicie domowe gofry, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie, a także jako słodka przekąska w ciągu dnia, czy też deser. Tutaj polecam trzy takie przepisy: