Tiramisu brownie
Cytrynowe ciastka francuskie

chocolate waffles

 

Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry, również jest już przepis na gofry czekoladowe, albo na gofry czekoladowo-bananowe.

Dziś mam dla Was przepis na gofry czekoladowe z przepisu Erica Lanlarda z książki „Czekolada” (podaję przepis z moimi zmianami).

Gofry różnią się mocno od innych, gdyż do ciasta dodaje się sporo cukru (dla zrównoważenia dużej ilości gorzkiego kakao). Gofry zaraz po wyjęciu z maszyny są miękkie, ale ostygając twardnieją i nabierają chrupkości.

Do tego porcja wychodzi ogromna – około 16-17 gofrów, więc starczy dla dużej rodziny 🙂

Ja swoje gofry podałam z sosem z mlecznej czekolady oraz frużeliną truskawkową (zrobiłam ją z mrożonych truskawek).

chocolate waffles

chocolate waffles

gofry czekoladowe erica 6

chocolate waffles

Gofry czekoladowe 2
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
gofry:
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 200 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • około 2 szklanki mleka (dodawane porcjami)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sos czekoladowy:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50-75 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki miodu
Wykonanie
gofry:
  1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao i cynamon - wymieszaj.
  2. Przełóż masę do misy miksera i lekko ostudź.
  3. Dodaj cukier i zmiksuj.
  4. Dodaj żółtka i zmiksuj.
  5. Dodaj porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
  6. Ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta czekoladowego.
  7. Smaż gofry w gofrownicy, po upieczeniu układaj na kratce, aby ostygły.
sos:
  1. Czekoladę połam, rozpuść razem ze śmietaną kremówką i miodem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - zamieszaj do połączenia składników.
  2. Ciepłym sosem polej gofry (sos po ostygnięciu stężeje, wtedy wystarczy krótko podgrzać go w mikrofalówce).

 

Tiramisu brownie
Cytrynowe ciastka francuskie

Related Post