Zaktualizowany: 2024 5 lutegoOpublikowano: 2015 11 kwietnia
gofry z czekoladą

Przepis na pyszne czekoladowe gofry

Jeśli lubisz słodkie śniadania i uwielbiasz domowe gofry, to dziś przygotuj rewelacyjne gofry z czekoladą dodaną do ciasta na gofry. Takie gofry na czekoladzie są mega czekoladowe w smaku, a jednocześnie fajnie chrupiące. Zrób je koniecznie i poczuj aromat świeżo upieczonych gofrów czekoladowych, które rozpływają się w ustach! To idealny pomysł na słodką przekąskę dla każdego łasucha! Gorąco polecam na śniadanie i nie tylko!

gofry czekoladowe_3

Gofry z czekoladą przepis krok po kroku

Już dziś przygotuj sobie i swoim bliskim te rewelacyjne czekoladowe gofry i podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Podpowiem, że z bitą śmietaną i świeżymi owocami smakują bosko :)

gofry czekoladowe 6

Gofry z czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne gofry mocno czekoladowe idealne z bitą śmietaną i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 9
Składniki

składniki na gofry z czekoladą

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry z czekoladą

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja podgrzałam je razem w mikrofalówce, można też najpierw podgrzać w rondelku masło, a potem rozpuścić w niej czekoladę).
    100 g czekolady, 100 g masła
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żółtka utrzyj z cukrem.
    2 łyżki cukru, 2 żółtka
  • Dodaj do nich przestudzoną czekoladę z masłem oraz na zmianę mąkę i mleko.
    około 400 ml mleka
  • Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
    2 białka
  • Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Gotowe gofry układaj na kratce z piekarnika, aby przestygły (jeśli ułożysz je gorące jeden na drugim, to zmiękną).
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowe gofry, gofry na czekoladzie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry czekoladowe_7

Czekoladowe gofry z czekoladą – moje uwagi

Robiłam już wcześniej gofry czekoladowo-bananowe, a dziś mam nową propozycję na gofry czekoladowe z rozpuszczoną czekoladą w środku :)

Te gofry zrobione są z czekolady i masła i to czuć :)

Jak zrobić ciasto gofry na czekoladzie?

Najpierw rozpuśćcie czekoladę razem z masłem i ostudźcie. Aby gofry były fajnie puszyste ubijcie mocno białka aż będą sztywno, a także zmiksujcie żółtka z cukrem jak na kogel mogel. Żółtka miksujcie aż zrobią się gęste i prawie białe. Wtedy dodajcie do nich czekoladę z masłem oraz mąkę. Na koniec delikatnie wmieszajcie zmiksowane białka.

Jak smażyć gofry, aby były chrupiące?

Gofry smażycie w mocno rozgrzanej gofrownicy. Aby nie traciły swojej chrupkości nie układajcie gorących gofrów jeden na drugim. Ułożone na sobie zmiękną i nie będą chrupiące!

Moje gofry były bardzo chrupiące i „treściwe” – po zjedzeniu dwóch byłam objedzona :)

Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale rewelacyjnie będą też smakowały z masłem orzechowym i czekoladą – mniam :)

Z tej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów.

Ps. Koniecznie wypróbujcie też moje pozostałe przepisy na gofry.


gofry czekoladowe_1

Polecane przepisy na gofry idealne na śniadanie

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na gofry, które możesz podać na śniadanie, słodką przekąskę a nawet na obiad na słodko – bo kto odmówi takiemu gofrowi ;)

Podziel się przepisem