Prosty deser trifle
Klasyczne palmiery

Robiłam już wcześniej gofry czekoladowo-bananowe, a dziś mam nową propozycję na gofry czekoladowe 🙂

Te gofry zrobione są z czekolady i masła i to czuć 🙂

Gofry są bardzo chrupiące i „treściwe” – po zjedzeniu dwóch byłam objedzona 🙂

Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale rewelacyjnie będą też smakowały z masłem orzechowym i czekoladą – mniam 🙂

Z tej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów.

Ps. Koniecznie wypróbujcie też moje pozostałe przepisy na gofry.

gofry czekoladowe_6

gofry czekoladowe_3

gofry czekoladowe_1

gofry czekoladowe_7

Gofry czekoladowe
 
Autor:
Składniki
  • 100 g czekolady (użyłam deserową, może być też gorzka lub mleczna)
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 400 ml mleka
Wykonanie
  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja podgrzałam je razem w mikrofalówce, można też najpierw podgrzać w rondelku masło, a potem rozpuścić w niej czekoladę).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem.
  3. Dodaj do nich przestudzoną czekoladę z masłem oraz na zmianę mąkę z mlekiem.
  4. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
  5. Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  6. Gotowe gofry układaj na kratce z piekarnika, aby przestygły (jeśli ułożysz je gorące jeden na drugim, to zmiękną).
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Prosty deser trifle
Klasyczne palmiery

Related Post